SEVILLA - Zwemmer Maarten van der Weijden heeft dinsdag bij de wereldkampioenschappen open water in Sevilla op de vijf kilometer de bronzen medaille veroverd.

De wereldtitel was voor de Duitser Thomas Lurz. Hij eindigde voor de Rus Vladimir Diatsjin, die zondag het goud op de tien kilometer won.

Van der Weijden bleef zaterdag op de tien kilometer met de vierde plaats net buiten de medailles. Hij plaatste zich hiermee wel voor de Olympische Spelen in Peking.

Voldoende energie

Van der Weijden was trots op zijn bronzen plak. "Dit is heel mooi. Het ging ook heel goed. Tegen mijn principes heb ik de hele race voorin gelegen. De vijf kilometer vond ik ook wat te kort om af te wachten, zoals ik normaal altijd doe. Op het laatst had ik nog voldoende energie over om de medailles mee te doen."

Het was voor Van der Weijden zijn tweede plak op een internationaal titeltoernooi. In 2006 bij de Europese titelstrijd in Boedapest won hij zilver op de tien kilometer. Alex Schelvis finishte in Sevilla als negende.

Vrouwen

De Russische Larissa Iltsjenko heeft dinsdag haar tweede titel veroverd bij de wereldkampioenschappen. De zwemster won het goud op de vijf kilometer.

Zaterdag was ze ook succesvol op de dubbele afstand. Iltsjenko eindigde voor haar landgenote Ekaterina Seliverstova en de Amerikaanse Chloe Sutton.

De Nederlandse Edith van Dijk, veelvoudig wereldkampioene, plaatste zich zaterdag met een elfde plaats voor de olympische tien kilometer. Maaike Waaijer eindigde als dertigste op de vijf kilometer.

Spanning

Na de spannende strijd rond de tien kilometer kostte het Van Dijk de nodige moeite zich voor de vijf kilometer op te laden. "Dan merkte je toch wel aan iedereen dat de spanning voor de kwalificatie voor de Spelen er af was. De hele sfeer is anders. Het is niet te vergelijken met zaterdag".

Van Dijk beschouwde de kortste afstand van de wereldtitelstrijd met het oog op Peking ook vooral als training. Dat geldt ook donderdag voor de 25 kilometer. "Het was een goede training. Ik heb vandaag tot het einde vooraan kunnen zwemmen. Dat is goed voor het vertrouwen. Ik wilde op de 25 kilometer wel graag een goed resultaat neerzetten. Dat wilde ik op de 5 ook wel, maar de 25 ligt toch meer in mijn aard."

Uitslag Sevilla, vrouwen 5 km

1. Iltsjenko (Rus) 1.00.04
2. Seliverstova (Rus) 0.03
3. Sutton (VSt) 0.05
4. Pechanova (Tsj), Zheng (Chn) 0.11
6. Zupan (Slv) 0.13
18. Van Dijk 0.27
30. Waaijer 2.15