UTRECHT - Judoka Grim Vuijsters spant een kort geding aan tegen de judobond (JBN). De Brabander vecht het besluit aan om niet hem, maar Dennis van der Geest in de klasse boven 100 kilogram af te vaardigen naar de Olympische Spelen in Peking.

"We hebben besloten de zaak door te zetten", meldde dinsdag juriste Hetteke Frima van vakbond NLSporter, die Vuijsters bijstaat. "De zaak zal dienen bij de voorzieningenrechter in Utrecht. We vragen hem er spoed achter te zetten, dan kunnen we misschien al binnen twee weken bij de rechter zitten."

De judobond stelt dat Vuijsters nooit in de race is geweest voor Peking, volgens de judoka zijn echter heel andere verwachtingen gewekt. Vuijsters presteerde dit jaar beter dan Van der Geest, die vaak kampte met fysieke tegenslag.

Beschermde status

De onervaren Vuijsters mocht debuteren op de Europese kampioenschappen in Lissabon, maar voor Peking wees de judobond Van der Geest aan. De routinier, wereldkampioen in 2005, had voldaan aan de kwalificatienorm en genoot een beschermde status.

"Dat besluit is niet zorgvuldig genomen", vindt Frima. "We hebben een hele rij argumenten om het aan te vechten." Dat het nog tot een vergelijk met de JBN komt, sluit Frima vrijwel uit. "We hebben ze gevraagd de beslissing te heroverwegen, maar de bond heeft ons laten weten daar niets in te zien."