AMSTERDAM - Ajax plaatste zich maandagavond in een volle ArenA met speels gemak voor de finale van de play-offs om een plaats in de voorronde van de Champions League.

Dankzij de tweede zege op Heerenveen (3-1) binnen vier dagen mogen de Amsterdammers in een dubbele ontmoeting met FC Twente uitmaken wie uitzicht op deelname aan de meest lucratieve clubcompetitie van de UEFA houdt.

Smetje op de eenvoudige zege was het uitvallen van Luis Suarez. De aanvaller uit Uruguay kreeg vlak voor rust een tik op zijn rechtervoet en verliet per brancard het speelveld. "Hij heeft een kneuzing bij zijn voet, maar we laten toch even foto's maken", aldus de winnende trainer Adrie Koster.

Kleedkamer

Maarten Stekelenburg bleef na rust uit voorzorg met een lichte liesblessure in de kleedkamer achter. De doelman kan zaterdag echter gewoon tegen FC Twente spelen. Dat is zeker niet gezegd van Thomas Vermaelen en Edgar Davids, die wegens liesblessures tegen de Friese club ontbraken. "Vermaelen is niet snel fit en bij Edgar houden we een slag om de arm". sprak Koster.

Heerenveen vervolgt de play-offs met twee wedstrijden tegen NAC. Beide clubs zullen binnenkort ongetwijfeld benadrukken hoe oneerlijk het huidige spelsysteem van de eredivisie is.

Heerenveen liet dit seizoen misschien wel het mooiste voetbal van Nederland zien en NAC verraste iedereen met een derde plaats in de reguliere competitie.

Ontmoeting

Toch lopen beide clubs nog de kans dat ze volgend seizoen slechts in de Intertoto mogen uitkomen. De verliezer van de dubbele ontmoeting tussen Heerenveen en NAC moet het namelijk nog twee keer tegen NEC of FC Groningen opnemen.

De winnaar van die duels verdient een ticket voor de UEFA Cup. De verliezer voetbalt na een korte zomerstop in de Intertoto.

Afstandsschoten

Heerenveen kon in een nagenoeg volle ArenA niet duidelijk maken dat het de in de thuiswedstrijd opgelopen achterstand (1-2) ongedaan wilde maken. De formatie kwam voor rust niet verder dan twee afstandsschoten en een kopbal van Gerald Sibon die over het doel van Ajax eindigde.

Ajax, dat nu in ieder geval zeker is van deelname aan de UEFA Cup, controleerde de wedstrijd en wachtte op dat ene buitenkansje dat zich uiteindelijk in de blessuretijd van de eerste helft aandiende.

Grond

Jeffrey Sarpong, de vervanger van de geblesseerde Edgar Davids, werd in het strafschopgebied naar de grond gewerkt door doelman Rob van Dijk. Kenneth Perez maakte vanaf elf meter geen fout: 1-0.

Heerenveen speelde op dat moment al met tien man omdat Michael Bradley binnen 39 minuten twee gele kaarten van scheidsrechter Dick van Egmond kreeg. De Amerikaanse middenvelder trok eerst Rasmus Lindgren aan het shirtje en was even later zo dom Klaas-Jan Huntelaar voor de ogen van de arbiter pootje te lichten.

"Hij mag best voor de tweede keer geel geven", zei de verliezend coach Verbeek. "Maar het probleem is dat hij dat na rust niet bij Emanuelson doet. Die man kan er helemaal niets van. Dat weet iedereen, maar hij hoeft natuurlijk niet te marchanderen. Dat mag je hem wel kwalijk nemen."

Vrijheid

Ajax onderstreepte vlak na rust waarom Heerenveen dit seizoen in de reguliere competitie maar liefst 48 tegentreffers incasseerde. De negentienjarige Sarpong kreeg in de 48e minuut alle gelegenheid om invaller Dennis Rommedahl te bedienen (2-0). Perez profiteerde in de 55e minuut eveneens van de vrijheid die de tegenstander hem gunde: 3-0.

Ajax begon na de tweede treffer van de Deen alvast met de voorbereiding op de duels met FC Twente. Danijel Pranjic profiteerde nog aan het gebrek aan concentratie van de thuisclub. De vijfde overwinning van Ajax op Heerenveen van dit seizoen kwam echter geen moment meer in gevaar.