LAUSANNE - Het Nederlands vrouwenhockeyteam treft op de Olympische Spelen onder meer gastland China, grootmacht Australië en het stugge Spanje in de groepsfase.

De internationale hockeyfederatie (FIH) maakte maandag de groepsindeling bekend voor Peking. Ook Zuid-Afrika en Zuid-Korea zijn tegenstanders van Oranje in groep A.

Vancouver

De hockeysters van Zuid-Korea kwalificeerden zich zondag in Vancouver als twaalfde en laatste land voor het olympisch toernooi. De Aziaten wonnen in de finale van het kwalificatietoernooi met 5-0 van Italië.

In groep B zitten olympisch kampioen Duitsland, Argentinië, Japan, Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Tegenstanders

De groepsindeling was voor bondscoach Marc Lammers geen verrassing: "De FIH maakt de indeling op basis van de wereldranglijst. Op deze manier krijg je twee gelijkwaardige poules. Ik wist dus al dat we onder meer Australië en China zouden treffen. Op papier zijn dat absoluut de zwaarste tegenstanders."

De bondscoach kent de ploegen door en door. "We hebben al zo vaak tegen ze geoefend. Echte geheimen hebben ze niet voor me. In de Champions Trophy later deze maand spelen we tegen zowel Australië als China. Zij zullen daar op volle sterkte zijn, terwijl mijn team een aantal belangrijke internationals mist vanwege de play-offs. We kunnen daar ons voordeel mee doen."

Wereldtitel

De Nederlandse hockeysters veroverden in 2006 in Madrid de wereldtitel door in de finale Australië te verslaan.

"Het is een fysiek en conditioneel sterk team. China en Zuid-Korea zijn ook landen die het meer van fysieke kracht moeten hebben. De meer hockeyende landen, waartoe wij ook behoren, zitten in de andere groep", aldus de bondscoach.