ZEIST - Marco van Basten komt dinsdag met zijn voorlopige selectie voor het Europees kampioen voetbal komende zomer in Oostenrijk en Zwitserland. De bondscoach van het Nederlands elftal verklapt op de website van de KNVB dat die lijst zo'n dertig spelers telt.

Hij stuurt op 28 mei zijn definitieve selectie van 23 spelers naar de UEFA toe.

Van Basten noemt de kans klein dat er nog verrassende namen in zijn voorlopige keurkorps zitten. "Dat is nu niet logisch. We hebben de afgelopen vier jaar een redelijk vaste selectie kunnen formeren."

"Bovendien zitten we nu al dicht tegen het EK aan. De kans dat er nu nog iemand op de deur van Oranje klopt, is klein."

Geblesseerd

De bondscoach benadrukt het nut van een voorlopige selectie. "Er is namelijk nog van alles mogelijk op de Europese velden. Spelers die geblesseerd raken, uit vorm zijn of andere mankementen", somt Van Basten op. "Sommigen hebben de afgelopen twee weken niet getraind, terwijl anderen nog volop in de eindfase van diverse competities spelen. Er kan dus nog van alles gebeuren."

De toekomstig trainer van Ajax zegt goed op de hoogte te zijn van de stand van zaken onder de potentiële internationals, die over het hele continent zijn uitgezwermd. "Daar zijn we altijd mee bezig", vertelt Van Basten.

"We kijken natuurlijk zelf veel wedstrijden, volgen de competities over de grens en zien Europa Cup-duels om iedereen te kunnen volgen. Zo zorgen we ervoor dat we altijd up-to-date zijn."

Het Nederlands elftal start op 20 mei de voorbereiding op het EK. De formatie belegt eerst een trainingskamp in Noordwijk en verhuist later naar Hoenderloo. Oranje oefent nog in eigen land tegen Oekraïne (24 mei), Denemarken (29 mei) en Wales (1 juni). Het Nederlands elftal vertrekt daarna richting Lausanne, waar het zich voorbereidt op de eerste wedstrijd op het EK tegen Italië (9 juni).