NIJMEGEN - Het seizoen van NEC leest als een sprookje en zondag voegde de ploeg uit Nijmegen een nieuw hoofdstuk toe aan dit succesverhaal. NEC plaatste zich ten koste van Roda JC voor de volgende ronde van de play-offs, waarin FC Groningen de tegenstander is.

Door doelpunten van Jhonny van Beukering en Dominique Kivuvu won de ploeg in eigen huis met 2-0. Drie dagen eerder had NEC in Kerkrade al met 1-0 gewonnen.

De weg naar Europees voetbal is echter nog lang voor NEC. De winnaar van NEC-FC Groningen verzekert zich in ieder geval van een plek in het Intertoto-toernooi. In twee duels met de verliezer van de play-offs tussen de nummers twee tot en met vijf kan dat zelfs een ticket voor de UEFA Cup worden.

Degradatie

Niemand in Nijmegen hield in de winterstop nog rekening met dit scenario. De ploeg van trainer Mario Been stond zeventiende en leek in de tweede seizoenshelft te moeten strijden tegen degradatie. Niets bleek minder waar, NEC pakte 36 punten en eindigde keurig als achtste, genoeg voor een plek in de play-offs.

Donderdag in Kerkrade was een vroeg doelpunt van Brett Holman genoeg voor de winst (0-1). NEC leek vastbesloten de return op dezelfde manier te beslissen. Na een kwartier spelen had de ploeg van trainer Mario Been al drie enorme kansen op de openingstreffer gehad.

Olsson

Lorenzo Davids trapte voor een leeg doel echter naast een voorzet van Jeremain Lens en een kopbal van Jonas Olsson smoorde in de doelmond. Roda-keeper Bram Castro moest bovendien redding brengen op een volledig verkeerd geraakt schot van zijn medespeler Marcel Meeuwis.

Toen de Nijmeegse storm halverwege de eerste helft wat was gaan liggen, nam Roda JC het initiatief over. De ploeg van trainer Raymond Atteveld snakt naar Europees voetbal maar zag de eerste kans daarop een week eerder in de verloren bekerfinale al vervliegen.

Babos

Meeuwis leek de Limburgers na ruim een half uur op voorsprong te zetten, maar met een miraculeuze redding wist Gabor Babos diens kopbal nog naast zijn doel te tikken. Kort na de pauze verscheen de aanvoerder van Roda JC opnieuw dreigend voor Babos, maar dit keer verdween zijn kopbal net naast.

NEC stond op dat moment al aan de leiding. Clubtopscorer Van Beukering kopte na veertig minuten een hoekschop van Youssef El-Akchaoui achter Castro: 1-0. Roda JC stond vervolgens voor de schier onmogelijke opgave om twee doelpunten te maken. De Limburgers kregen ook nog kansen, maar vonden telkens een formidabele Babos op hun weg. In de slotfase verdubbelde invaller Kivuvu de score: 2-0.