GRONINGEN - Willem van Hanegem kreeg in zijn eerste seizoen als trainer van FC Utrecht vaak complimenten voor de aanvallende en attractieve manier van voetballen. De 64-jarige trainer slaagde er echter niet in om zich met zijn nieuwe werkgever te plaatsen voor de UEFA Cup.

FC Utrecht verloor zondag in de play-offs met 3-1 bij FC Groningen. Vier dagen eerder was het eerste duel tussen beide clubs in 2-2 geëindigd, zodat Groningen zich kwalificeerde voor de tweede ronde.

Daarin neemt de club van trainer Ron Jans het komende week twee keer op tegen NEC. De winnaar van die tweestrijd moet zich in de 'finale', tegen Ajax, SC Heerenveen of NAC Breda, zien te kwalificeren voor de UEFA Cup.

Booy

Ook vorig seizoen was FC Groningen in de play-offs verantwoordelijk voor de uitschakeling van FC Utrecht, dat zich toen onder leiding van vertrekkend trainer Foeke Booy nog wel toegang verschafte tot het Intertototoernooi. Nu grijpt Utrecht overal naast.

Berg

Marcus Berg had zondag een groot aandeel in de ruime overwinning van Groningen. De spits ontbrak ongeveer twee maanden wegens een blessure. In die periode presteerde Groningen ondermaats.

Berg maakte donderdag zijn rentree. In Utrecht kon hij zich nog niet onderscheiden, in de Euroborg wel. De Zweed brak kort na rust de score open: 1-0.

Met de wetenschap dat zijn ploeg nog twee keer moest scoren, bracht Van Hanegem aanvaller Kevin Vandenbergh binnen de lijnen. De Belg was vrijwel direct trefzeker: 1-1.

Ruimte

Met spits Giuseppe Rossini probeerde Utrecht nog meer druk te zetten. Groningen kwam een paar keer in de problemen, maar de thuisclub bleef overeind en profiteerde even later van de ruimte die Utrecht achterin bood. Verdediger Ondrej Svejdik en opnieuw Berg beslisten het duel in een kort tijdsbestek: 3-1.

De supporters van Groningen richtten zich in de slotfase met ludieke spreekkoren tot John van Loen. De assistent-trainer van Utrecht stapte donderdag na een woordenwisseling met collega Ron Jans voortijdig op tijdens een verhitte persconferentie, die het gevolg was van een wedstrijd met opstootjes en nare overtredingen. Tijdens een telefoongesprek boden beide coaches elkaar vrijdag excuses aan.

De return in Groningen verliep zondag een stuk vriendelijker dan de ontmoeting in stadion Nieuw Galgenwaard, vier dagen eerder. Scheidsrechter Björn Kuipers hoefde 'slechts' een aantal gele kaarten uit te delen.

"Ik ben hartstikke tevreden", zei Groningen-coach Ron Jans. "Zeker omdat we opnieuw een hoop spelers misten. Dit biedt perspectief voor de volgende ronde. NEC is gewaarschuwd."