Schalken ligt eruit, ook Hewitt ruimt het veld

PARIJS - Voor de derde keer in zijn loopbaan is Sjeng Schalken op Roland Garros in de derde ronde gesneuveld. De -jarige Limburger, twaalfde geplaatst in Parijs, gaf zaterdag tegen de Chileen Fernando Gonzalez na 97 minuten op 1-3 in de derde set op.

Hij verloor de eerste twee sets met 6-7 (4) en 3-6. Op 3-4 in de eerste set nam Schalken een time-out voor een blessurehandeling. Hij arriveerde in Parijs met blessures aan de linkervoet en rechterknie. Hij werd evenwel geveld door een virus waaraan meer spelers op Roland Garros lijden en leden. ”Ik bezat totaal geen energie”, aldus Schalken. “Mijn benen voelden aan als twee zakken cement van 30 kilo.”

Zweten

Schalken liep al enige dagen rond met het virus in zijn lijf. ”Na mijn overwinning op Santoro was ik ook al uitzonderlijk moe. Tegen Gonzalez liep mijn hartslag na elk sprintje op tot 200 en was ik doodop.” De Limburger stapte zaterdagmorgen koortsig uit bed. ”Ik liep vreselijk te zweten.” Toch overwoog hij niet voor aanvang op te geven. “Ik dacht dat ik mijn lichaam tijdens de wedstrijd wel op gang kon brengen. Maar dat was niet geval.”

Wedstrijd staken

De fysiotherapeut gaf Schalken tijdens de behandeling een paar maagtabletten. “In het begin van de derde set voelde mijn maag beter aan.” Op 1-3 verrekte hij een spier in de lies. “Toen dacht ik dat het beter was de strijd te staken. Winnen kon ik niet, daar miste ik de energie en kracht voor en om ook nog een spierblessure op te lopen, leek me te link.” De toernooiarts raadde Schalken aan een paar dagen rust te nemen. “Met twee, drie dagen moet het virus verdwenen zijn.”

Gonzalez

Gonzalez had in de tweede ronde tegen Portas last van hetzelfde virus. Twee dagen later bleek de Chileen volledig hersteld. “Ik was niet onder de indruk van zijn spel”, vond Schalken. “Hij sloeg teveel fouten. Als ik fit was geweest, had ik een goede kans gemaakt.”

In de eerste set slaagde Schalken er tot twee keer in het verlies van zijn opslag te neutraliseren. Op 6-5 en 30-0 op de opslag van de als 19e geplaatste Chileen was Schalken twee klappen af van de setwinst. Gonzalez sloeg daarop drie (van zijn dertien) aces op rij. In de tiebreak verloor Schalken zijn opslag op 4-4, waarna de Chileen de set pakte met 7-4. In de tweede set raakte Schalken met 1-5 achter.

Wereldranglijst

Door de uitschakeling kan Schalken, dertiende op de wereldranglijst, een plaats bij de toptien vergeten. Hij stond één keer eerder tegenover Gonzalez. Hij versloeg de Chileen in de kwartfinale van de US Open 2002 met 7-6 in de vijfde set. Gonzalez was met vier overwinningen de motor in de Chileense ploeg die in de week voor Roland Garros op het gravel in Düsseldorf de World Team Cup, het wereldkampioenschap voor landenteams, veroverde.

Hewitt uitgeschakeld

Lleyton Hewitt is zaterdag in de derde ronde van Roland Garros uitgeschakeld. De nummer een van de plaatsingslijst verloor in vijf sets van de Spanjaard Tommy Robredo, die als 28e is ingeschaald. Hewitt won nog wel de eerste twee sets (6-4 6-1), maar daarna maakte Robredo het met 3-6, 2-6 en 3-6 af.

Hewitt kwam in zijn vijfde Roland Garros wederom niet ver. Zijn beste prestatie ooit in Parijs blijft zijn kwartfinaleplaats in . Robredo evenaart dit jaar hoe dan ook zijn beste prestatie ooit. Net als in 2001 staat de Spanjaard nu weer in de vierde ronde.

Tip de redactie