ZINAL - Wielrenner Thomas Dekker droomde van prolongatie van zijn eindzege in de Ronde van Romandië, maar moest zaterdag in de slotfase van de vierde etappe gedesillusioneerd afstappen.

De 23-jarige Rabo-coureur zag op de slotklim concurrent Andreas Klöden aan de horizon verdwijnen en was niet in staat de Duitser weer bij te halen.

Koninginnerit

Dekker moest in de koninginnerit over 112,4 kilometer van Sion naar Zinal vijf seconden goedmaken op Klöden. De renner van Astana was Dekker een dag eerder te snel af geweest in de tijdrit. De Nederlander gaf na de rit tegen de klok al aan dat het lastig zou worden in de bergrit van zaterdag nog iets aan zijn achterstand te doen.

"Ik denk dat alle sterke mannen tijd zullen proberen terug te pakken, zeker omdat het een bergetappe is. Er is dus geen zekerheid dat ik tijd kan terugpakken'', aldus Dekker vrijdag.

Erik Dekker

Na de tweede beklimming bleek al dat Dekker niet in goede doen was. Ploegleider Erik Dekker: "Aan de voet van de volgende klim zei Thomas tegen mij al dat hij zich niet zo goed voelde. Dat kwam voor mij ook onverwacht, er leek geen vuiltje aan de lucht'', aldus de ploegleider.

Slotklim

Op de slotklim kon Dekker het groepje favorieten, aangevoerd door Klöden, niet meer volgen. In de wetenschap dat prolongatie van zijn eindzege in Franstalig Zwitserland een onmogelijke opgave aan het worden was, stapte hij af.

Ploeggenoot Denis Menchov kon wel in het spoor van de Astana-coureur blijven en kwam als zevende over de finish. De Rus klom in het algemeen klassement naar de vierde plek. De ritzege was voor de Italiaan Francesco de Bonis.