LISSE - Rutger Smith kan zich gaan voorbereiden op de Olympische Spelen in Peking. De Nederlandse atleet toonde zaterdag bij de opening van het Nederlandse baanseizoen in de buitenlucht in Lisse vormbehoud met de discus en kogel.

Met de discus haalde de al genomineerde Smith tijdens de strijd om de Ter Specke Bokaal 64,38 meter, waar 62,50 meter van hem gevraagd werd.

Vervolgens stootte Smith de kogel naar een afstand van 20,35 meter. Op dat onderdeel was de eis tot vormbehoud 19,80 meter. Uiteindelijk won Smith het kogelstoten met een afstand van 20,48 meter.

Lekkere wedstrijd

Smith had zich in Lisse nauwelijks beziggehouden met het vormbehoud voor Peking. "Ik hou me niet bezig met limieten en vormbehoud. Ik wilde hier een lekkere wedstrijd draaien", zei de noorderling.

"Het is fijn dat ik vormbehoud heb getoond, maar mijn doelen liggen ergens anders. Ik wil in Peking medailles halen", aldus Smith, die in augustus in de Chinese hoofdstad ook beide onderdelen afwerkt. "Pas op weg naar Lisse realiseerde ik me dat ik vormbehoud kon tonen."