PARIJS - Astana mag volgende week zaterdag toch van start gaan in de Ronde van Italië. Dat heeft teammanager Philippe Maertens zaterdag gezegd. De Kazachstaanse wielerformatie was in eerste instantie niet uitgenodigd voor de Giro vanwege diverse dopingperikelen.

Astana werd door de Franse organisator ASO ook uitgesloten van deelname aan de Ronde van Frankrijk.

"De organisator RSC vroeg ploegleider Johan Bruyneel vrijdag of hij nog steeds wil deelnemen aan de Giro en dat bevestigde hij'', aldus Maertens. De Giro begint volgende week zaterdag (10 mei) met een ploegentijdrit in Palermo.

Sterren

Volgens Maertens verschijnt Astana aan de start met de drie sterren: de Spaanse Tourwinnaar Alberto Contador, de Amerikaan Levi Leipheimer en Andreas Klöden uit Duitsland. Klöden reageerde verheugd op het bericht.

"Het zou geweldig zijn om de Giro te rijden. Het is een grote ronde en ik ben een renner voor de grote rondes.''

Zomegnan

Angelo Zomegnan, directeur van de Giro, hield nog een slag om de arm. Hij bevestigde dat de organisatoren in gesprek zijn met Astana. "De ploeg vroeg ons een maand geleden of ze alsnog aan de Giro mee mogen doen. We voeren daar momenteel gesprekken over.''

De Italiaan verwacht zondag uitsluitsel te kunnen geven. Volgens Zomegnan is de toezegging van Astana dat het met de belangrijkste renners aan de start wil verschijnen van groot belang.

Bloeddoping

Astana moest vorig jaar de Ronde van Frankrijk vroegtijdig verlaten, nadat de Kazachstaanse kopman Aleksandr Vinokoerov op bloeddoping was betrapt. Kort na de Tour overkwam zijn ploeg- en landgenoot Andrej Kasjetsjkin hetzelfde.

Afgelopen winter veranderde er echter veel bij de ploeg. Johan Bruyneel, voormalig teambaas van Lance Armstrong bij Discovery Channel, werd de nieuwe manager. In zijn kielzog volgden Contador en Leipheimer, de nummer drie van afgelopen jaar.