SION - Wielrenner Andreas Klöden heeft vrijdag de derde etappe in de Ronde van Romandië op zijn naam geschreven. De Duitse coureur van Astana was in een tijdrit over 18,8 kilometer in Sion net iets sneller dan Thomas Dekker.

De Nederlandse winnaar van vorig jaar was zes seconden langzamer dan Klöden. Landgenoot Stef Clement eindigde op een achterstand van twintig seconden als derde.

Klöden neemt ook de leiderstrui van de Zwitser Michael Albasini over. Hij heeft in het algemeen klassement vijf seconden voorsprong op Dekker. De rittenkoers eindigt zondag.

Vijf seconden

Dekker had na acht kilometer nog een voorsprong van meer dan vijftien seconden op Klöden. De Duitser maakte het verschil tijdens een klim ruimschoots goed. Hij vloog vlak voor de finish bijna uit de bocht, maar hield Dekker alsnog op achterstand.

Dekker acht zichzelf nog niet kansloos voor de eindzege. "Het is nog best een mooie uitgangspositie, dat wel", reageerde hij vlak na de tijdrit.

"Maar ik had toch liever vijf seconden voor Klöden gestaan. Het enige positieve is misschien dat Astana nu de koers moet gaan controleren.

En met de zware bergrit van zaterdag voor de boeg wordt het geen sinecure om de leiding te behouden, ook al oogt Klöden in goede vorm. Maar misschien kunnen Denis Mentsjov en ik hem isoleren", bleef Dekker optimistisch.