KERKRADE - NEC heeft donderdagavond in het Parkstad Limburg Stadion een voorschot genomen op de finale van de play-offs om Europees voetbal.

De Nijmegenaren waren veel te sterk voor het onthutsend zwakke Roda JC, dat na de rode kaart van routinier Ger Senden bijna een helft met een man minder speelde.

De 1-0-zege van NEC was een magere afspiegeling van het niveauverschil. Arbiter Bas Nijhuis legde het duel een kwartier voor tijd even stil, omdat hij de kwetsende spreekkoren van de Kerkraadse aanhang aan zijn adres beu was.

Dieptepunt

Het tijdelijk stilleggen van de wedstrijd en de opstootjes op de tribune die daarop volgden, waren voor Roda JC het dieptepunt van een armzalige vertoning van Kerkraadse zijde.

Roda JC had het verlies in de bekerfinale tegen Feyenoord mentaal en fysiek duidelijk nog niet verwerkt. De Limburgers voetbalden plichtmatig, zonder zelfvertrouwen en stapelden fout op fout.

Uitblinkers

Roda JC had geluk dat het gretige NEC slordig omsprong met de vele kansen. De uitblinkers Brett Holman en Jeremain Lens hadden de Nijmegenaren voor rust al op een riante voorsprong moeten zetten. Zeker vijf uitgelezen kansen kreeg NEC. Slechts Brett Holman, na een fantastische pass van Jhonny van Beukering, verzilverde op fraaie wijze één ervan.

Verder stuitten de gasten veelvuldig op doelman Bram Castro, die niet deelde in de Kerkraadse malaise. De mooiste mogelijkheid kreeg Bas Sibum, die voor een leeg doel naast de bal trapte.

Straf

De emoties laaiden tien minuten na rust op toen Roda-invaller Ger Senden uit het veld werd gestuurd. De verdediger haalde de doorgebroken Jhonny van Beukering neer. Een zware straf. Arbiter Bas Nijhuis had de overtreding ook met geel kunnen afdoen.

Daarmee kreeg de wedstrijd een saillante parallel met het competitieduel van beide ploegen in Kerkrade, een aantal weken geleden. Toen kreeg Roda-speler Cheikh Tioté de rode kaart, ook een te zware straf. Ook trainer Raymond Atteveld en verzorger Norbert Keulen werden destijds naar de tribune gestuurd.

Sierlijk

De rode kaart voor Senden, die na negentien jaar afzwaait bij Roda JC, maakte even nieuwe energie vrij bij de thuisploeg, die via Davy de Fauw nog een prima kans kreeg. Doelman Gabor Babos redde sierlijk. De beste kansen waren echter ook na rust voor NEC, dat opnieuw verzuimde om de score verder uit te bouwen.

NEC heeft zondag in eigen huis aan een gelijkspel tegen Roda JC voldoende om zich te plaatsen voor de finale van de play-offs.