SINT PETERSBURG - Trainer Dick Advocaat heeft met FC Zenit donderdag in Sint Petersburg een grote stunt uitgehaald. De Russische ploeg versloeg in de return van de halve finales van het toernooi om de UEFA Cup het favoriete Bayern München met liefst 4-0.

Dat was na de 1-1 vorige week in Duitsland meer dan genoeg voor een plaats in de finale tegen Glasgow Rangers.

De ploeg uit Schotland won donderdagavond in Italië van Fiorentina. Daarvoor diende wel een een strafschoppenserie te worden afgewerkt wat resulteerde in een eindstand van 4-2.

Na de normale speeltijd en de verlenging was de stand 0-0, dezelfde uitslag als vorige week in Schotland.

Fc Zenit begon gehavend aan de tweede wedstrijd. Advocaat miste door schorsingen, onder wie de Nederlander Fernando Ricksen, en blessures een half elftal.

Ontmoedigen

De voormalige bondscoach liet zich daardoor allerminst ontmoedigen. "Het gaat er niet om wie er niet zijn, het draait om de spelers die wel beschikbaar zijn", sprak de Hagenaar vooraf duidelijke taal. "Zij moeten het gevoel hebben dat ze Bayern kunnen verslaan."

Advocaat bleek zijn team perfect op het duel met de Duitsers, inclusief Mark van Bommel, te hebben voorbereid. FC Zenit was op het slechte veld vanaf de beginfase de betere ploeg. De thuisploeg opende al in de vierde minuut de score.

Verdediger Lucio, de man van het eigen doelpunt in München, legde Pavel Pogrebniak neer. De spits van FC Zenit schoot daarna zelf raak uit de vrije trap: 1-0.

Voorsprong

De ploeg van Advocaat bleef daarna goed overeind. Bayern viel wel aan, maar kwam niet echt tot doelrijpe kansen. In de 39e minuut verdubbelde FC Zenit de voorsprong dankzij Konstantin Zirianov, die goed voorbereidend werk van de Argentijn Alejandro Dominguez bekroonde: 2-0.

Advocaat schreeuwde het uit van vreugde, maar wist drommels goed dat het tegen Bayern nog lang niet was gedaan. De Duitse ploeg maakte in de kwartfinales tegen Getafe in de laatste vijf minuten van de verlenging een achterstand van 1-3 ongedaan dankzij twee treffers van spits Luca Toni.

Voorzet

Viktor Faizoelin gaf Advocaat na de rust snel zekerheid over de finaleplaats. Hij kopte in de 54e minuut uit een voorzet van Igor Denisov hard raak, 3-0. Van Bayern, dit seizoen al winnaar van de Duitse beker, was daarna niets meer over. P

ogrebniak tilde de stand nog naar 4-0. Het was zijn tiende doelpunt dit seizoen in de UEFA Cup. Voor de finale is hij evenwel geschorst.

Van Bommel en co dropen in het Petrovski-stadion van Sint Petersburg ontgoocheld af. De kans op de 'treble' is op pijnlijke wijze verdwenen, maar het uitzicht op de Duitse dubbel blijft riant.