HEERENVEEN - Ajax verschafte zichzelf donderdag een uitstekende uitgangspositie voor een plaats in de finale van de play-offs om een ticket voor de voorronde van de Champions League. De Amsterdammers wonnen de uitwedstrijd bij Heerenveen met 1-2. De return is maandag in de Arena.

Ajax, dat pas na rust scoorde, verzuimde in het volle Abe Lenstra Stadion al veel eerder afstand te nemen van de slecht verdedigende thuisclub. De Amsterdammers kregen in de eerste helft drie uitstekende mogelijkheden op de openingstreffer.

Luis Suarez mocht in de 22e minuut na een fout van Calvin Jong-A-Pin alleen op doelman Rob van Dijk aflopen. De spits treuzelde echter te lang en miste voor de zoveelste keer dit seizoen een levensgrote mogelijkheid.

Perez

Doelman Van Dijk van de thuisclub beleefde tien minuten na de misser van Suarez opnieuw twee benauwde momenten. Kenneth Perez schoot eerste op de buitenkant van de paal. Dennis Rommedahl raakte na de volgende aanval op aangeven van Suarez de lat.

Rommedahl dankte zijn basisplaats aan de uitwedstrijd die Ajax vorige maand in de competitie tegen Heerenveen speelde. De Amsterdammers zetten toen met drie spitsen en een aanvallende middenvelder veel druk op de Friese defensie. Ajax won dat duel ook, met 2-4.

Sulejmani

De betreffende zege was erg geflatteerd omdat Miralem Sulejmani destijds een handvol uitstekende acties niet met een treffer kon bekronen. De Serviër ontbrak dit keer tegen Ajax omdat hij een operatie aan de knie moet ondergaan. Heerenveen kon zonder Sulejmani de gelegenheidsdefensie van Ajax nauwelijks verrassen.

De nummer twee van de reguliere competitie begon het eerste duel met de Friese nummer vijf over 34 duels zonder de geblesseerde Thomas Vermaelen en geschorste Jan Vertonghen. Trainer Adrie Koster is kennelijk nog niet helemaal overtuigd van de kwaliteiten van Sammy Kuffour. Niet de van AS Roma overgekomen Ghanees, maar Rasmus Lindgren verving Vermaelen namelijk in het hart van de defensie. Urby Emanuelson startte in plaats van Vertonghen links in de defensie.

Suarez

Ajax kwam in de 61e minuut op voorsprong dankzij een treffer van Suarez. De Zuid-Amerikaan liep na een lange trap van doelman Maarten Stekelenburg voor de zoveelste keer weg van zijn slechte bewaker Jong-A-Pin. Hij liet Van Dijk dit keer wel kansloos: 1-0.

Rommedahl miste eerst nog een uitstekende mogelijkheid op een twee treffer, voordat Heerenveen alsnog gelijk maakte. John Heitinga verkeek zich op een voorzet van Roy Beerens. De verdediger, na de zomer actief voor Atletico Madrid, kon vervolgens niet meer voorkomen dat Gerald Sibon de eerste echte uitgespeelde kans van de thuisclub met de gelijkmaker bekroonde: 1-1.

Heitinga maakt zijn foutje vijf minuten later alweer goed met een rake kopbal: 1-2. De manier waarop Heitinga vrij kon inkoppen, vertelde veel over de manier waarop Heerenveen ook dit keer tegen Ajax verdedigde.

Davids

Trainer Adrie Koster van Ajax weet niet of hij de rest van het seizoen nog over Edgar Davids kan beschikken. De aanvoerder van Ajax viel donderdag geblesseerd uit.

"Davids had last van de lies", legde Koster uit "Hij voelde iets knappen in de buurt van de lies en zijn onderkant van de buik. Davids gaat morgen naar het ziekenhuis. Hopelijk valt het mee. Maar Davids is een harde. Als hij klaagt, dan is er vaak iets aan de hand."