HELMOND - De Graafschap is de play-offs om promotie/degradatie donderdag begonnen met een overwinning bij Helmond Sport: 2-3. Lasse Schöne tekende voor alle doelpunten voor de eredivisieploeg uit Doetinchem. VVV-Venlo ging in Den Haag onderuit tegen ADO: 1-0. Wesley Verhoek maakte al na een minuut de enige treffer voor de ploeg uit de Jupiler League.

Voor André Wetzel was de confrontatie tussen ADO Den Haag en VVV een pikant duel. Wetzel probeert de ploeg uit Venlo momenteel te behoeden voor degradatie, maar is volgend seizoen werkzaam in Den Haag.

MVV won met 1-0 van RKC Waalwijk, door een doelpunt van Sjoerd Winkens. FC Den Bosch won bij FC Zwolle: 0-1. De treffer kwam van Arturo ten Heuvel.

Graafschap

De Graafschap was donderdag de enige van de favorieten die tot winst kwam. De ploeg van Jan de Jonge, nummer zestien van de eredivisie, had aan de hand van de Deense middenvelder Schöne weinig moeite met Helmond Sport. Namens de thuisploeg scoorden Joost Habraken en Ilja van Leerdam.

Als De Graafschap zondag in eigen huis opnieuw wint, is het zeker van de volgende ronde. Daarin komen de Doetinchemmers uit tegen FC Zwolle of FC Den Bosch.

Onweer

De duel in Zwolle werd in de tweede helft bijna een half uur stilgelegd vanwege onweer. Kort voor tijd bezorgde Ten Heuvel de bezoekers uit Den Bosch de winst: 0-1. In blessuretijd moest Bram van Polen (FC Zwolle) van het veld met een rode kaart.

VVV moet zondag in Venlo winnen om degradatie te voorkomen. De ploeg van Wetzel promoveerde vorig seizoen zelf via de play-offs naar de eredivisie, terwijl tegenstander ADO de omgekeerde weg bewandelde. De winnaar van deze confrontatie speelt in de volgende ronde tegen MVV of RKC.

De ploeg uit Maastricht speelde ruim een helft met tien man na een rode kaart voor Tom Daemen. Scheidsrechter Ben Haverkort trok ook nog zeven gele kaarten. Een kwartier voor tijd kopte verdediger Winkens MVV naar de winst. De Limburgers degradeerden acht jaar geleden uit de eredivisie.