Lokhoff volgt NAC-trainer Ten Cate op

BREDA - Henk ten Cate vertrekt per direct bij NAC Breda. De -jarige trainer, die deze week met de vierde plaats in de eindrangschikking van de eredivisie sinds 30 jaar weer Europees voetbal met NAC realiseerde, wordt opgevolgd door zijn assistent Ton Lokhoff. Die heeft een contract voor twee jaar ondertekend.

Ten Cate, die nog een contract voor twee jaar had in Breda, liet weten dit besluit al zes maanden geleden te hebben genomen bij het vertrek van bestuurslid Tem Nederlof en algemeen directeur Roelant Oltmans. "Zij hebben mij overgehaald het seizoen af te maken, anders was ik ook meteen opgestapt. Zij hadden mij binnengehaald en met ons drieën hadden we een vijfjarenplan opgesteld om met NAC binnen die periode weer Europees voetbal te halen. Het proces is sneller gegaan. Dat is dus al na drie jaar gelukt."

Beloning

Ten Cate noemt het behalen van UEFA-cupvoetbal een beloning voor drie jaar hard werken. "We hebben met de technische staf een stabiele ploeg in die periode kunnen neerzetten. Daarom ben ik blij dat Lokhoff het stokje overneemt. Onze visie strookt. Daarbij is het voor de ploeg en voor NAC een goede zaak. Hij is een clubman en hij kent de club, eerst als speler en de laatste zeven jaar als assistent-trainer, als geen ander."

Vraagteken

Waar hij volgend seizoen werkt, is voor Ten Cate nog een groot vraagteken. "In Nederland wil ik alleen de topdrie trainen en aangezien dat er niet inzit, zal het waarschijnlijk een club in het buitenland worden."

Ten Cate zegt dat zijn besluit los staat van de financiële perikelen bij NAC. "Het bestuur betreurde mijn besluit om op te stappen, al heb ik deze beslissing met gemengde gevoelens genomen. Ik wist dat het behalen van Europees voetbal mijn laatste kunstje voor NAC zou zijn, aan de andere kant vind ik het triest om afscheid van deze spelersgroep te moeten nemen."

Saudi-Arabië

"Ik heb een aanbieding uit Saudi-Arabië om met Aad de Mos mee te gaan. Daarover heb ik nog geen beslissing genomen. Maar ik ben geen kandidaat om bij PSV hoofd opleidingen te worden. En ook ben ik niet benaderd door Feyenoord, want ik heb begrepen dat Van Marwijk daar gewoon blijft."

Ten Cate werkte eerder bij Go Ahead Eagles, Heracles, Rheden (amateurs), Sparta (waarmee hij de finale om de Amstel Cup bereikte), Vitesse (derde in de competitie), het Duitse KFC Uerdingen 05 en het Hongaarse MTK Boedapest (bekerwinnaar).

NUwerk

Tip de redactie