Martin Verkerk beleeft droomdebuut op Roland Garros

PARIJS - Martin Verkerk heeft op zijn eerste Roland Garros de laatste acht bereikt. De 24-jarige Alphenaar versloeg de als elfde geplaatste Duitser Rainer Schüttler zondag in Parijs in drie sets, -3 6-3 7-5. In de kwartfinale staat hij tegenover de winnaar van het duel tussen de Spanjaard Moya, vierde geplaatst, en de Tsjech Novak, dertiende geplaatst.

Door zijn overwinning werd Verkerk, 46e van de wereld, de eerste Nederlander na zeven jaar die in Parijs doordrong tot de kwartfinales. Na Tom Okker (1969 en '73) en Richard Krajicek (1993 en '96) werd hij de derde Nederlander die op Roland Garros de laatste acht haalde. Paul Haarhuis en Jacco Eltingh kwamen nooit verder dan de vierde ronde.

Tegen Schüttler, verliezend finalist op de Australian Open, was de opslag het machtigste wapen van Verkerk. Hij sloeg 21 aces en 18 servicewinners. Hij sloeg de partij in de derde set op 6-5 uit met vier aces.

Ook Haarhuis/Kafelnikov naar kwartfinales

Paul Haarhuis bereikte met zijn partner Jevgeni Kafelnikov de laatste acht in het dubbel op Roland Garros. De titelverdedigers, elfde geplaatst, versloegen zondag de Fransen Santoro en Llodra in drie sets, 7-6 (2) 6-7 (9) 6-4.

Haarhuis (37) kwam met een lichte schouderblessure naar Parijs; het gevolg van een val bij het skiën. De blessure weerhoudt de Brabander niet te excelleren. In de kwartfinale spelen de twee tegen de Argentijnen Etlis en Rodriguez die de als eerste geplaatste Knowles/Nestor uitschakelden.

Tip de redactie