Vier Nederlandse finaleplaatsen bij wereldbeker roeien

MILAAN - Na enige teleurstellende uitslagen boekte het Nederlandse toproeien op de tweede dag van de wereldbekerwedstrijden in Milaan een sensationeel resultaat. Nederland heeft vier finaleplaatsen behaald: mannen lichtgewicht twee-zonder-stuurman Karel Dormans/Joeri de Groot, dubbeltwee mannen Matthijs Vellenga/Gijs Vermeulen, dubbeltwee vrouwen lichtgewicht Kirsten van der Kolk/Marit van Eupen.

De dubbeltwee mannen lichtgewicht van Gerard van der Linden en Ivo Snijders greep net naast de wedstrijd van de beste zes. Als vierde in de halve finale roeiden zij 0,39 seconde te lang. Dirk Lippits en Hurnet Dekkers haalden allebei de finale skiff niet.

Pas enkele weken samen

Vellenga en Vermeulen zitten pas enkele weken samen in de boot. De dubbeltwee werd geformeerd nadat de selectie voor de dubbelvier was afgerond. Vellenga en Vermeulen werden naar Milaan afgevaardigd om te zien of het de moeite zou zijn ermee door te gaan. Met hun finaleplaats in Milaan op zak, kan de formatie onmogelijk nog worden ontbonden.

Beiden hebben ervaring op het hoogste niveau. Vellenga roeide vorig jaar in de vier-zonder-stuurman, Vermeulen in de dubbelvier. De nieuwbakken Nederlandse dubbeltwee eindigde als derde in de tweede halve finale. Het verschil met Italië en Oekraïne was echter minder dan een seconde.

De dubbeltwee vrouwen van Femke Dekker en Froukje Wegman haalde finale net niet. De combinatie eindigde als vierde.

Lichtgewicht dubbeltwee

Kirsten van der Kolk en Marit van Eupen hebben de halve finale lichtgewicht dubbeltwee gewonnen en overtuigend de finale gehaald. De roeisters van Nereus versloegen vrijdag met een beetje wind in het gelaat de koppels van Frankrijk, China, Denemarken, Duitsland II en Griekenland. Van der Kolk en Van Eupen zijn ervaren en hebben een grote staat van dienst. Zij roeiden al in de finale van de Olympische Spelen in Sydney.

Oranjekwartet

Gerritjan Eggenkamp, Geert Cirkel, Diederik Simon en Michiel Bartman hebben eveneens de finale gehaald. Het oranjekwartet eindigde kort na Rusland op de tweede plaats in de halve finale. Tsjechië eindigde als derde en promoveerde eveneens. In de eindstrijd kwamen uit de eerste halve finale ook de vieren van Polen, Italië en Wit-Rusland.

Skiffeurs Dekkers en Lippits

Eerder waren de skiffeurs Hurnet Dekkers en Dirk Lippits uitgeschakeld voor de finale. Lippits eindigde vrijdag in de halve finale op de vierde plaats achter de Noor Olaf Tufte, de Brit Ian Lawson en de Kroaat Mario Vekic.

Alleen de eerste twee gingen over naar de eindstrijd. Voor Lippits was dit de eerste internationale wedstrijd. Hij liet onlangs de internationale wedstrijd in Essen aan zich voorbijgaan. In Milaan mengde hij zich tot 1750 meter in de strijd om de finaleplaatsen, daarna roeide hij uit.

Ook Hurnet Dekkers haalde de finale niet. De roeister van Skoll finishte in de herkansing van de skiff vrouwen op de derde plaats. Ook bij de vrouwen gingen alleen de eerste twee over. De Russin Joelia Levina won en de Britse Elise Laverick pakte de tweede plaats. Dekkers kende door een blessure een moeilijke aanloop naar het hoogseizoen. Op het gladde water van het Milanese Idropark bleek zij nog niet helemaal klaar voor de wereldtop.

NUwerk

Tip de redactie