MONACO - Op de avond dat Real Madrid nogmaals pogingen ondernam om waarschijnlijk de beste verzameling clubvoetballers van de wereld te versterken met Ronaldo, won het met speels gemak de Europese Super Cup. Tegenstander Feyenoord, aanbeden in Rotterdam en geroemd in Nederland, werd twintig minuten lang gekleineerd, op achterstand gezet (0-2) en uiteindelijk met 1-3 verslagen.

De 17.000 toeschouwers in het Stade Louis II zagen beide ploegen tevreden van het slechtst bijgehouden stukje grond van Monaco stappen. Real was uiteraard content. De dure sterren hadden de benen op het knollenveld heel gehouden en de club mocht de overvolle erelijst eindelijk aanvullen met de nog ontbrekende Europese Super Cup. De trofee zal onder meer worden omgeven met negen bekers voor het beste clubteam van Europa, twee wereldbekers en UEFA-Cups en 28 landsbokalen.

Gepijnigd en vernederd

In de gemoedsrust van de spelers van Feyenoord won de opluchting het uiteindelijk ook van de teleurstelling. Twintig minuten lang werden de machteloze Rotterdammers gepijnigd en vernederd. De sterren van Real, drie keer winnaar van de Champions League in vijf jaar, deden wat ze wilden. Op de beste ploeg van Europa past geen maat, zo leek het. Zidane hield de bal met Rzasa in de buurt een paar keer hoog, Gutti gaf hakjes en Figo en Roberto Carlos raasden over de flanken.

Eigen doel

Het verschil tussen een surplus aan Spaanse kwaliteit en Rotterdamse onmacht werd onderstreept met twee doelpunten in 21 minuten. Al in de vijfde minuut passeerde Paauwe zijn eigen doelman Zoetebier na een harde voorzet van Roberto Carlos. Ruim een kwartier later beloonde dezelfde Roberto Carlos een prachtige Madrileense aanval met de 2-0.

Arbeid en strijd

Het Rotterdamse Legioen, ongeveer 5000 man sterk, hield al sterk rekening met een afstraffing. Het was echter aanwinst Lurling die in de 25e minuut met een wilde trap op de benen van Figo de ommekeer inleidde. De van Heerenveen overgekomen buitenspeler opende met de grove charge de ogen van zijn geïmponeerde ploeggenoten. Feyenoord probeerde vanaf dat moment het gebrek aan kwaliteit te compenseren met veel arbeid en strijd.

Vrije trap

De Rotterdammers werden in hun jacht op eerherstel geholpen door de tegenstander. Real Madrid geloofde het allemaal wel een beetje. De houder van de Champions League wilde het best wel even rustiger aandoen, zolang de eerste prijs van het seizoen maar niet in gevaar kwam. De gemakzuchtige houding van de Madrilenen gaf Pierre van Hooijdonk de gelegenheid zijn specialiteit nog maar eens te demonstreren. De bazen van de belangrijkste clubs uit Europa zagen vanaf het ereterras hoe de spits doelman Casillas in de 55e minuut vanuit een vrije trap kansloos hield.

Crème de la crème

Nauwelijks gehinderd door Zoetebier herstelde Gutti vier minuten later de marge van twee doelpunten. Hij mocht raak koppen nadat de doelman van Feyenoord een voorzet van Figo verkeerd had ingeschat. Het doelpunt was een vervroegd einde van twee dagen vergaderen en loten in het van luxe overgeven Monaco. Daar waar de rijken der aarde flaneren en fêteren mocht Feyenoord zich na de winst in de voorronde van de Champions League op Fenerbahce als houder van de UEFA Cup even tussen de crème de la crème van het Europese voetbal bewegen.

Nog niet genoeg

Na twee dagen bleek het verschil met een ploeg als Real Madrid immens, hetgeen geen schande hoeft te zijn. Feyenoord heeft zijn grenzen, Real wil en kan alles. Figo, Raul, Zidane, Roberto Carlos, het kan allemaal niet op. En het is nog niet genoeg. De beste club van Europa en misschien wel de hele wereld wil ook nog eens Ronaldo hebben. Tsja, dan win je wel eens een prijs.