EINDHOVEN/BREDA/NIJMEGEN - Uitbundige feesten in Eindhoven, Nijmegen en Breda markeerden donderdagavond het einde van het voetbalseizoen. In Eindhoven vierden PSV-supporters het landskampioenschap van hun club. In Breda en Nijmegen was de aanhang van respectievelijk NAC en NEC bijeen om de spelers toe te juichen die deelname aan het toernooi om de UEFA Cup hadden bevochten.

Naar schatting dertigduizend PSV-supporters juichten in Eindhoven hun kampioensploeg toe. De spelers waren per vliegtuig uit Groningen teruggekeerd, waar de 0-0 tegen FC Groningen genoeg was om het kampioenschap in de wacht te slepen. Het kampioensfeest is volgens de politie rustig verlopen. De politie, die ruim driehonderd mensen had ingezet, hield tien mensen aan wegens baldadigheid, vernielingen en vechtpartijtjes. Ze zijn via een snelrechtprocedure berecht.

Prima gedragen

De politie vindt dat de supporters zich prima gedragen hebben. In een open vrachtwagen werden de spelers rondgereden door de stad. Burgemeester Welschen wachtte hen in het stadhuis op, waar ze vervolgens vanaf het bordes de menigte begroetten. Het kampioensfeest begon 's middags al. Duizenden fans die zich op het Stadhuisplein, de Markt en het Stationsplein in Eindhoven hadden verzameld, begroetten het landskampioenschap met gejuich. Daar was de wedstrijd tegen FC Groningen op grote schermen rechtstreeks te volgen.

Aan het begin van die wedstrijd in het Oosterparkstadion moest de mobiele eenheid in actie komen. Aan de noordzijde op de tribune waren ongeregeldheden uitgebroken doordat supporters van PSV te dicht bij aanhangers van FC Groningen zaten. Kort voor het begin van de wedstrijd was het onrustig in de binnenstad. De politie arresteerde elf supporters, zowel van Groningen als PSV, die de confrontatie met elkaar zochten. Vroeg in de ochtend had de politie al zeventien arrestaties verricht bij rellen tussen aanhangers van beide clubs.

Acht aanhoudingen

In Nijmegen bejubelde een uitzinnige menigte de spelers van NEC, de club die UEFA Cup gaat spelen. Volgens de politie waren er ongeveer zesduizend supporters naar de huldiging op het Kelfkensbos in het centrum van Nijmegen gekomen. Het bestuur van NEC sprak echter van zeker meer dan tienduizend feestvierders.

Tijdens de huldiging hield de politie acht mensen aan. De ME moest rond kwart over tien ingrijpen, toen een groep voetbalfans met stenen en flessen naar de politie begon te gooien. Daarbij raakte een agent gewond. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis. Een aantal mensen is afgevoerd omdat ze teveel gedronken hadden. Kort na de charge is de rust op het plein weergekeerd.

Vuurwerk in Breda

Zeker vijfduizend niet minder uitzinnige NAC-supporters huldigden hun spelers in het eigen stadion in Breda. Door de 2-1-overwinning op RBC in Roosendaal mag NAC meedoen aan het toernooi om de UEFA Cup. Alle spelers, verzorgers en leden van de technische staf werden toegejuicht met gezang, spreekkoren en vuurwerk. Pierre Kartner zong vooraf zijn nieuwe lied 'NAC blijft altijd scoren'.

Een groot deel van de NAC-aanhang volgde donderdagmiddag de wedstrijd tegen RBC op een groot videoscherm in het eigen stadion. Vanaf een half uur voor de wedstrijd werd er al gefeest. De politie heeft voor aanvang van de wedstrijd RBC-NAC in Roosendaal vijf NAC-supporters aangehouden. Die waren zonder kaartje naar Roosendaal afgereisd. Toen ze het stadion niet inkwamen, beledigden ze de politie en gooiden met stenen.