PARIJS - Andre Agassi bereidde zich op Roland Garros niet voor op de tennisbaan. Hij zocht de duinen op in Death Valley bij Las Vegas. Daar pijnigde hij zich bij veertig graden Celsius onder het strenge oog van zijn fitnesstrainer Gil Reyes met honderden sprintjes bergopwaarts.

Die aanpak leek hem woensdag op Kids Day op te breken op Roland Garros. Tegen Mario Ancic, sinds november een pupil van coach Sven Groeneveld, werd Agassi pijnlijk geconfronteerd met zijn tekort aan wedstrijdritme. Het jonge talent (19) uit Split bezat op Court Suzanne Lenglen minstens zoveel temperament als zijn beroemde plaatsgenoot Goran Ivanisevic. Met 7-5 6-1 en een breekpunt naar -2 dreigde hij Agassi terug te sturen naar Death Valley.

Motivatie terug

Agassi werd gered door de schoolkinderen. Die begonnen luid Andre, Andre te scanderen. Die oproep kon Agassi niet weerstaan. Voor kinderen doet hij alles. Met zijn Andre Agassi Foundation bracht hij al 27 miljoen dollar bijeen voor de kansarme kinderen in zijn land. Door de aanmoedigingen keerde de motivatie terug. Hij trok de hangende schouders omhoog en begon aan een inhaalrace die hij na ruim drie uur voltooide, 5-7 1-6 6-4 6-2 7-5.

Uitstel van executie

Daniela Hantuchova, negende geplaatst, opende tegen de Amerikaanse Ashley Harkleroad op 1-5 in de derde set een soortgelijke inhaalrace. De 20-jarige pin-up uit Slowakije, nummer twee achter Kournikova op de lijst van de meest sexy stoeipoezen op de tennisbaan, boog de achterstand om in de voorsprong met 6-5. Het betekende uitstel van executie: de pas 18-jarige Harkleroad ging met de winst aan de haal (9-7).

Dokic verliest

Met Hantuchova verdween ook Jelena Dokic, tiende geplaatst en vijfde op de stoeipoezenlijst. De speelster uit Servië verloor in drie sets van de Sloveense Tina Pisnik, 6-4 3-6 2-6. Myskina (11), Raymond (21), Bovina (20), Pistolesi (23) en Fernandez (28) vielen eveneens weg uit het vrouwenschema.

Eruit kunnen liggen

Bij de mannen werden Nalbandian (8), Kafelnikov (17), Blake (24) en Joesjni (27) uitgeschakeld. De grootste vis had evenwel Ancic aan de haak. De Kroaat liet de spartelende Agassi glippen. "Ik heb bewust gekozen voor een fysieke voorbereiding", meldde de -jarige Amerikaan na zijn marathon. "De benen moeten super zijn voor het zware werk op gravel. Ritme doe ik in de eerste week wel op. Ancic paste prima in dat schema, al had ik er wel uit kunnen liggen."