ROTTERDAM - Feyenoord, NAC en NEC mogen meedoen aan het toernooi om de UEFA Cup. Roda JC, dat in De Kuip met 3-1 verloor, nam plaats in de wachtkamer. Feyenoord kan de helpende hand toesteken door zondag de beker te winnen tegen FC Utrecht.

Feyenoord nam in de Kuip een voorschot op de bekerfinale zondag tegen FC Utrecht. De Rotterdamse ploeg won zonder al te veel problemen van Roda JC. Door treffers van Kalou en Filipovic (eigen doel) leidde de thuisclub bij de rust met 2-0. Cristiano bracht kort na de rust even de spanning terug. Het doelpunt van Buffel besliste de wedstrijd.

Roda JC mag hopen

Roda JC zakte door de nederlaag van de vierde naar de zesde plaats. Roda JC, dat vorig seizoen tot Bredaas verdriet de Brazilianen Sergio en Cristiano slim wegkaapte, werd op de laatste speeldag gepasseerd. "We gaan Europa in", zongen de supporters van Roda JC zondag uit volle borst in de Rotterdamse Kuip.

De kleine nederlaag tegen Feyenoord (3-1) leek deelname aan de UEFA Cup niet in gevaar te brengen. Tot stadionspeaker Peter Houtman meldde dat concurrent NEC in blessuretijd bij RKC had gescoord. Roda moet nu hopen dat Feyenoord zondag de bekerfinale tegen FC Utrecht wint, anders vervliegt de Europese droom van de Limburgers.

NAC eindigt achter grote drie

NAC Breda versloeg RBC in Roosendaal met 2-1 en eindigde daardoor als vierde, achter de grote drie. Slot en Bobson scoorden voor de succesvolle ploeg van trainer Ten Cate. Voor het uitgespeelde RBC maakte Sillah nog 1-2 in de slotfase. NAC speelde dertig jaar geleden na de gewonnen bekerfinale tegen NEC voor de laatste keer Europees voetbal.

NEC klimt naar vijfde plaats

NEC neemt na twintig jaar weer deel aan Europees voetbal. Na de overwinning van 0-1 bij RKC Waalwijk klommen de Nijmegenaren donderdag naar de vijfde plaats op de ranglijst, die recht geeft op UEFA Cup-voetbal. De winnende treffer van invaller Simr liet lang op zich wachten. Pas in de laatste minuut van de blessuretijd kon hij na een counter een voorzet van Schuurman van nabij intikken (0-1).