ZEIST - De Braziliaanse aanvaller Afonso Alves meldt zich dinsdag bij de KNVB in Zeist voor de voortzetting van zijn arbitragezaak tegen AZ.

Met zijn broer ondergaat de ex-spits van SC Heerenveen het eerste getuigenverhoor in de slepende kwestie. Dat heeft zijn nieuwe advocaat E. Kingma maandag laten weten.

De zitting in Zeist is in twee delen gesplitst. Om 16.00 uur buigt de arbitragecommissie zich over het verzoek van Kingma om de ontbindende voorwaarde in het 'conceptcontract' tussen Alves en AZ rechtsgeldig te verklaren. Daarmee wil het kamp-Alves de arbitragezaak overbodig maken.

Vanaf 19.00 uur volgt in Zeist het verhoor van Alves en zijn broer. Het tweede getuigenverhoor staat voor 19 mei op de agenda. Alves speelt inmiddels voor Middlesbrough.

Tweede zitting

De ontbindende voorwaarde hield in dat als SC Heerenveen en AZ voor 1 februari geen akkoord over de afkoopsom zouden hebben, de transfer niet zou doorgaan. Indien de arbitragecommissie van de KNVB het eerste verzoek van Kingma honoreert, gaat de tweede zitting van het getuigenverhoor op 19 mei waarschijnlijk niet meer door, vermoedde de raadsman uit Heerenveen.

"Als er al een arbeidsovereenkomst tussen Alves en AZ zou zijn, is deze door de ontbindende clausule al weer ontbonden", legde Kingma uit. "Dan heeft AZ ook geen ingangen meer om iets te claimen bij Alves. Dan kunnen we stoppen met deze arbitragezaak."

Alves bestrijdt in zijn arbitragezaak tegen AZ dat hij op 23 december 2007 een rechtsgeldige overeenkomst in Alkmaar heeft ondertekend. Het contract moest nog door zijn advocaat in Brazilië worden beoordeeld en goedgekeurd, betoogt de voormalige topscorer van de eredivisie. Volgens AZ is er van enig voorbehoud, zowel mondeling als schriftelijk, geen sprake en heeft Alves derhalve contractbreuk gepleegd.

Klacht

AZ heeft daarover bij de wereldvoetbalbond FIFA een klacht tegen Alves ingediend. De verwachting is dat de geschillencommissie van de FIFA deze zaak pas in behandeling neemt na een definitieve uitspraak van de arbitragecommissie van de KNVB in Zeist.

Dit college bepaalde eerder in een tussenvonnis dat Alves met meer bewijs moet komen om aan te tonen dat bij bij de onderteking van zijn contract bij AZ een duidelijk voorbehoud heeft gemaakt. Hiertoe dient het getuigenverhoor in Zeist.