GRONINGEN - PSV heeft het landskampioenschap binnen. "Je zal het geloven of niet", sprak trainer Guus Hiddink van de kersverse kampioen PSV donderdagmiddag nadat hij door zijn feestende spelers met champagne was overgoten. "Het leek heel veel op een niet-aanvalsverdrag. Dat was het ook. Maar geloof me, het verdrag was niet vooraf ondertekend. Het liep gewoon zo. Wij blij, zij blij."

FC Groningen en PSV begonnen aan de wedstrijd met de wetenschap dat beiden nog een punt van hun doel waren verwijderd. De Eindhovenaren hadden nog een punt nodig voor de zeventiende landstitel. FC Groningen, dat uit de eerste tien duels slechts een puntje haalde, zou bij een gelijkspel de nacompetitie ontlopen.

Geen enkele overtreding

Heel even probeerde PSV het nog. Kezman was in het eerste half uur twee keer dichtbij een treffer. Daarna gebeurde er niets meer. PSV mocht van FC Groningen minuten lang de bal op eigen helft rondspelen. Bouma naar Ooijer, Ooijer naar Bogelund en Bogelund weer terug naar Bouma. In de tweede helft maakten FC Groningen en PSV geen enkele overtreding. De Eindhovenaren speelden zelfs een keertje 71 keer de bal naar elkaar over. Zonder dat er maar een speler van FC Groningen aan kwam.

Fanatieke supporters

"Winkelen is zwaar", lachte aanvoerder Broerse van FC Groningen. "Maar dit was misschien nog saaier. We hadden echt niets afgesproken en misschien was het ook wel een beetje competitievervalsing. Bij Zwolle, dat nu nacompetitie moet spelen, zullen ze heel erg balen. Maar hadden zij iets anders gedaan? Bovendien dreigden zowel de fanatieke supporters van PSV en FC Groningen het veld te bestormen. Die jongens hadden elkaar zaterdagnacht al getroffen. Nee, bij een doelpunt was het helemaal fout gegaan."

Niets afgesproken

PSV'er Ooijer bevestigde dat de rivaliserende supportersgroepen een rol hebben gespeeld. "Natuurlijk speelde dat mee. Maar het was ook belangrijk dat we allebei nog een puntje nodig hadden. Er was echt niets afgesproken. Sommige dingen lopen nu eenmaal zo. En ga nu niet zeggen dat dit niet zo is. Het is wel eens vaker gebeurd."

Guus Hiddink vond ook niet dat PSV zich met het gelijke spel belachelijk maakte. "Het is een beetje makkelijk om dat te zeggen. Natuurlijk moet een echte kampioen alles winnen. Maar we hebben dit seizoen ook maar twee keer verloren. Daarbij hebben we gewoon de meeste punten. Dus zijn we terecht kampioen."

Ajax tweede

Ajax eindigde dank zij de winst op SC Heerenveen (3-0) op een punt achterstand als tweede. De Amsterdamse club was al zeker van de voorronde van de Champions League. De scheidende Ajax-voorzitter Michael van Praag kreeg donderdagmiddag in de ArenA geen galavoorstelling voorgeschoteld. Zijn geliefde club won wel, met 3-0 van Heerenveen. Daardoor had de afscheidswedstrijd van Van Praag en twee andere echte Ajacieden, Witschge en Winter, toch nog iets feestelijks.

Met de geflatteerde zege, dankzij treffers van de excellerende invaller Sikora (twee) en aanvoerder Chivu, stelde Ajax eindelijk de fel begeerde tweede plaats veilig. De kwalificatieplaats voor de Champions League is de enige 'prijs' die de ploeg van trainer Ronald Koeman overhield aan een lang en zwaar seizoen, met ondermeer een kwartfinaleplaats tegen AC Milan, dat woensdag de Champions League won.

Vrije schietkans

Bij het openingsdoelpunt van Ajax op slag van rust vervulde Koeman een opvallende rol. De lepe oud-international legde de bal aan de zijlijn bij een vrije trap razendsnel klaar voor Van der Meyde. Mede daardoor kreeg spits Ibrahimovic, die tot dan nog weinig geslaagde acties had, een vrije schietkans. Doelman Vonk stompte de bal voor de voeten van Sikora, die koel scoorde, 1-0. Het was de eerste competitietreffer voor Ajax van de voormalige Vitessenaar, die in de 36e minuut in het veld was gekomen voor de geblesseerde Pienaar.

Na ruim een uur verdubbelde Chivu van dichtbij de marge, na een schot van Van der Meyde. Met een curieuze kopbal zorgde Sikora in de slotfase voor 3-0. Tussendoor liet Heerenveen-spits Sibon zien dat hij niet voor niets ooit bij Ajax speelde.

De Graafschap rechtstreeks gedegradeerd

De Graafschap is zondag rechtstreeks gedegradeerd naar de eerste divisie. De voetbalclub uit Doetinchem verloor op de laatste speeldag met 2-1 bij FC Zwolle en eindigde daardoor op de achttiende en laatste plaats in de competitie.

Bij rellen voor en na de wedstrijd zijn 22 voornamelijk Zwolse supporters door de politie aangehouden. 23 Fans van De Graafschap zijn voor aanvang van de wedstrijd de stad uitgezet. Eén agente raakte lichtgewond, zo meldde de politie IJsselland donderdagavond.

Gekneusde arm

Na de wedstrijd bekogelden fans van Zwolle op de Ceintuurbaan de aanwezige politie met stenen en flessen. De politie zette de Mobiele Eenheid in om de rijbaan vrij te maken en te houden, waarbij de aangrenzende woonwijk zoveel mogelijk werd ontzien. Een agente werd door een voorwerp geraakt en liep daarbij een gekneusde arm op.

In de omgeving van het stadion werden tien verdachten aangehouden voor openlijke geweldpleging, poging tot zware mishandeling en het niet voldoen aan een bevel of vordering om zich te verwijderen.

Zwolle nacompetitie

Zwolle moet ondanks de zege op De Graafschap toch nacompetitie spelen. Met de verdiende drie punten kwam de ploeg van coach Peter Boeve wel op gelijke hoogte met FC Groningen maar het doelsaldo van Groningen is veel beter. Zwolle eindigde de competitie als zestiende, Groningen als vijftiende.

Excelsior speelt nacompetitie

Excelsior is de tweede ploeg uit de eredivsie die voor de nacompetitie moet opdraven. De Rotterdammers gingen met 4-1 kansloos ten onder bij AZ en sloten de competitie daardoor als zeventiende en voorlaatste af.

Vitesse redde het vege lijf door met 2-0 te winnen van Willem II. De Arnhemmers stegen door de winst naar de veertiende plek en ontliepen nacompetitie.