PARIJS - Sjeng Schalken heeft de derde ronde op Roland Garros bereikt. De als twaalfde geplaatste Limburger versloeg de Fransman Fabrice Santoro, 54e van de wereld, donderdag in drie sets: 6-1 6-3 -4. In de derde ronde speelt hij zaterdag tegen de als negentiende ingeschaalde Chileen Gonzalez.

Schalken gaf donderdag op Roland Garros een galavoorstelling. Helaas stond hij op het kleinste showcourt in het tennispark en konden er slechts 3757 fans van genieten. De nummer twaalf van de plaatsingslijst joeg Fabrice Santoro van hot naar her. Na 111 minuten stond hij voor de derde keer in zijn loopbaan, na 1999 en , in de derde ronde van Roland Garros, 6-1 6-3 6-4. Santoro, 54e van de wereld, is de Haarhuis van Frankrijk.

Steeds aanvallender

Geslepen, getruct en aartsgevaarlijk. De 30-jarige Fransman trok zijn hele trukendoos open. Hij vertraagde, versnelde, ontregelde en blufte. Schalken was er op voorbereid. Hij kende het repertoire van Santoro nog van de Daviscup. "Onder druk ging hij steeds aanvallender spelen", zag hij. "Ik vond op de baan op alles een antwoord."

Schalken speelde weergaloos. "Mijn beste partij van het jaar", beaamde hij. "Zo speel ik een of twee keer per jaar. Hooguit. Beter kon niet." In de derde set kreeg Santoro toch nog even een voet tussen de deur. "Mijn intensiteit en precisie lag zo hoog, dat kon ik niet volhouden", gaf Schalken aan. "Mijn hartslag liep op, omdat ik vermoeid raakte. Ik speelde perfect maar dat kostte heel veel energie."

Toptien lonkt

Met een puike eindsprint, van 1-4 naar 6-4, maakte de Limburger (24) de partij binnen twee uur uit. De Limburger droomt ervan ooit een week in de toptien van de wereld te staan. Die droom kan hij in Parijs verwezenlijken. Nog twee overwinningen en hij is daar. "Als ik Squillari zie lopen, denk ik: jij was elfde van de wereld. Als ik Krajicek zie: jij had de kans nummer een te zijn maar bleef steken op nummer vier."

Schalken stond eind april elfde van de wereld. "Ik kijk niet meer omhoog", bekende hij. "Ik kijk omlaag. Ik heb na Roland Garros zoveel punten te verdedigen dat ik blij zal zijn als ik bij de top dertig blijf." Na zijn onemanshow tegen Santoro realiseert hij zich dat zijn droom in Parijs kan uitkomen. De toptien lonkt.

Rugblessure voor Van Lottum

John van Lottum heeft donderdag op Roland Garros een rugblessure opgelopen. De Amersfoorter voelde bij het serveren een elektrische schok door zijn lichaam schieten en viel plat op zijn rug op het gravel. Hij werd per brancard naar het medisch centrum onder Court Suzanne Lenglen afgevoerd.

Van Lottum stond met Sjeng Schalken te dubbelen op baan 14 in een verlaten hoek van het tennispark tegen de Argentijnen Chela en Roitman. Op 1-6 1-1 (0-15) viel Van Lottum geblesseerd uit. Een dag eerder was hij in de tweede ronde van het enkelspel uitgeschakeld door de Amerikaan Spadea.

In het medisch centrum zal de toernooiarts de Amersfoorter onderzoeken. Hij kan eventueel gevolg geven aan het verzoek van Van Lottum een MRI-scan te laten maken in een ziekenhuis. De tennisser meldde wel gevoel in zijn ledematen te hebben.