HEERENVEEN - Jochem Uytdehaage heeft zich donderdag als eerste schaatser geplaatst voor de Olympische Spelen. De schaatser uit de kernploeg van Gerard Kemkers plaatste zich door zijn eerste plaats op de 5000 meter en zijn eerdere nominatie rechtstreeks. Carl Verheijen werd donderdag tweede, Bob de Jong werd derde.

Olympisch kampioen Gianni Romme viel tegen, hij schaatste 6.38,74 en werd slechts vijfde, achter Rintje Ritsma (6.35,61).

Op de vijf kilometer in Salt Lake heeft Nederland drie startplaatsen. Op voordracht van de KNSB wijst NOCNSF later de deelnemers aan.

Romme

Vijfde werd de imposante schaatser van Spaar Select, na enkele 'ers op het einde van zijn race. Vijfde van evenzovele genomineerden. De vier voor hem kunnen allen aanspraak maken op hun status. Jochem Uytdehaage, de dagwinnaar, is de enige die al 100 procent zeker is. Carl Verheijen, nummer twee, en Bob de Jong, de wereldkampioen die op de derde plaats eindigde, zijn echter geen jongens die zich zonder slag of stoot laten wegsturen door een commissie topsport.

Dan is er nog Rintje Ritsma, vierde in Thialf. De nestor van het stel zei zich er na afloop bij neer te leggen als het podium van donderdag de drie beschikbare startplaatsen krijgt toebedeeld. Maar oh wee als de deskundigen proberen Romme op basis van zijn verleden alsnog aan de start te krijgen in februari. Dan komt Ritsma in opstand.

"Als ze dat doen, vind ik dat ik ook nog een kans verdien. Dan moeten we nog maar een extra wedstrijdje schaatsen of zo. Als deze drie jongens worden aangewezen, kan ik niets anders dan mijn mond houden. Je moest één keer hard schaatsen en dat was vandaag. Deze drie zijn natuurlijk ook geen kleine jongens."

Vlucht

Romme zelf vluchtte donderdag na zijn mislukte 5 kilometer direct naar zijn hotel in Steenwijk. Daar sloot hij zich af van de buitenwereld en weigerde elk commentaar. Zijn coach Peter Mueller gaf op hetzelfde moment wel toelichting in Heerenveen. Hij wist ook niet wat er mis was met Romme. Maar de Amerikaan legt zich er niet bij neer dat zijn pupil straks niet op de olympische 5000 meter rijdt.

"Ik kan me niet voorstellen dat hij ontbreekt. Dit seizoen heeft hij alle 5-kilometers gewonnen, het kan gebeuren dat je een slechte dag hebt. Er waren overigens geen aanwijzingen voor. Hij is nu eenmaal geen machine. NOCNSF en de KNSB moeten beslissen, maar op grond van de regels zijn de nummers twee en drie bespreekgevallen, waarbij ook naar de resultaten in de wereldbeker wordt gekeken. Ik vind dat ze dan maar een extra wedstrijd moeten organiseren met een aantal mensen."

Bob de Jong

Bob de Jong, de eerste van de drie die zou afvallen als de commissie Romme beschermt, verwacht geen problemen voor zijn plaats. "Er zijn hier geen calamiteiten geweest die het zouden rechtvaardigen van de regels af te wijken. Romme heeft het hier op het moment suprème laten afweten. Het zou mij zeer verbazen als ze straks de nummer vijf aanwijzen. Ritsma zit er tenslotte ook nog tussen."

Uytdehaage, de enige die echt boven alle discussie verheven is, is het met De Jong eens. "Skate-offs zijn nu echt onnodig. Je weet dat je hier goed moet zijn. Op de Olympische Spelen worden ook geen medailles vergeven aan mensen die in de wereldbeker hard hebben geschaatst. Dit is het gewoon, de nummers een tot en met drie naar de spelen."

/DOSSIERSchaatsen