AC Milan heeft woensdagavond de finale van de Champions League gewonnen na strafschoppen. Na negentig minuten was de stand op Old Trafford 0-0. Een vroege goal van Juventus werd afgekeurd wegens buitenspel van aanvaller Rui Costa. Ook in de verlenging werd niet gescoord.

Milans doelman Dida stopte drie strafschoppen. Uiteindelijk maakte Sjevsjenko, de Oekraïner in Milanese dienst, het beslissende doelpunt. Voor de Nederlanders was in de eindstrijd geen hoofdrol weggelegd. Bij Juve werd Davids in officiële speeltijd gewisseld, bij Milan miste Seedorf een strafschop.

Imago

In de schijnwerpers van het zogenoemde theater van de dromen in Manchester konden de twee voorname exponenten van het behoudende Italiaanse voetbal niet afrekenen met het imago dat ze tegen wil en dank van de buitenlandse concurrentie kregen opgeplakt. Na 120 minuten zonder doelpunten was het AC Milan dat de strafschoppen net iets beter dan Juventus nam: 3-2.

Seedorf

Namens Juventus misten Trezeguet, Zalayata en Montero. Bij AC Milan troffen Kaladze en opnieuw Clarence Seedorf vanaf elf meter geen doel. De misser van de Nederlander bleef voor de verandering zonder gevolgen. Sterker nog, de oud-Ajacied schreef op Old Trafford zelf geschiedenis. Hij is de eerste voetballer die de Champions League met drie verschillende clubs (Ajax, Real Madrid en AC Milan) heeft gewonnen.

Aanvallend

Milan noch Juve slaagde erin het oordeel over de onaantrekkelijke Italiaanse spelopvatting te weerleggen. AC Milan, de gelukkige bedwinger van Ajax in de kwartfinale, probeerde het in de beginfase nog even. Sjevtsjenko zag zijn treffer in de negende minuut terecht afgekeurd omdat ploeggenoot Rui Costa buitenspel stond. Na een goede voorzet van Seedorf kon Rui Costa doelman Buffon niet passeren.

Angst

Jammer voor de honderden miljoenen televisiekijkers was dat de onverwacht aantrekkelijke openingsfase geen vervolg kreeg. Bij beide ploegen won de angst voor een nederlaag het van het verlangen naar een overwinning. De beste kansen waren nog voor Paolo Maldini en Filippo Inzaghi. Zij misten met het hoofd.

Keepers

Het duel werd uiteindelijk vanaf de strafschopstip beslist, waarbij de beide keepers uitstekend werk leverden voor hun ploeg. De pogingen van Zalayeta, Trezeguet en Montero van Juventus werden gestopt door de sterke Dida. Birindelli en Del Piero troffen wel doel. Het bleek onvoldoende voor de winst. Omdat Serginho, Kaladze en Sjevtsjenko ze er wel in schopten mocht Ac Milan zich voor de zesde keer het beste clubteam van Europa noemen.