PARIJS - Martin Verkerk heeft de derde ronde bereikt op Roland Garros. De 24-jarige debutant uit Alphen aan den Rijn versloeg de Peruaan Luis Horna woensdag in Parijs in de tweede ronde in de eerste vijfsetter uit zijn loopbaan met 4-6 6-4 4-6 7-5 -2. Horna, 88e van de wereld, sloeg in de eerste ronde de als vijfde geplaatste Federer naar huis.

In de derde ronde staat hij vrijdag tegenover Vince Spadea. De als 29e geplaatste Amerikaan joeg John van Lottum in de tweede ronde in twee uur en vier sets van showcourt zes, 7-5 6-1 2-6 6-1. Spadea speelde buitengewoon solide en sloeg slechts 28 afzwaaiers. De Amersfoorter, 96e van de wereld, ontving 20.800 euro als vertrekpremie.

Balorig

Verkerk, 46e van de wereld, overleefde in de vierde set op 2-5 -40 drie matchpunten waarna hij vijf games op rij won, 7-5. "Ik geloofde er absoluut niet meer in", bekende de Alphenaar. "Uit balorigheid hakte ik de volgende drie opslagen binnen de lijnen." Hij kreeg weer hoop toen hij de Peruaan van 3-5 naar 4-5 brak.

"Vanaf dat moment was ik de betere speler", vond hij. "Horna voelde de druk groeien. Ik geef direct toe dat ik op wonderbaarlijke wijze ben ontsnapt, dat ik de vierde set en de partij had moeten verliezen, maar ik bleef wel vechten. Misschien is dit een beloning voor mijn harde werken. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik vind dit een fantastische overwinning."

Tenen

Verkerk was blij dat hij in de eerste drie sets de aansluiting met Horna kon houden. "Hij speelde op een ongelooflijk hoog niveau. Ik moest op mijn tenen lopen om hem bij te benen. Door mijn service bleef ik in de wedstrijd en won ik de tweede set."

Halverwege de derde set haperde zijn opslag. Hij sloeg vier van de aces in één game en raakte daarna het ritme kwijt. "Geen idee waarom, het gebeurde. Ik kreeg de eerste opslag niet meer binnen de lijnen."

Vertrouwen

Op 2-5 0-40 in de vierde set begon zijn opslag weer te lopen. In de vijfde set was zijn opslag weer het geduchte wapen waarmee hij zijn tegenstander tot overgave dwong. "Na de break naar 3-2 vertrouwde ik erop dat mijn opslag me niet in de steek zou laten." Dat vertrouwen bleek gerechtvaardigd. Hij rende van 2-2 naar 6-2. Met drie rake klappen rondde hij het bizarre duel winnend af.