UTRECHT - FC Utrecht is druk bezig met alle schuldeisers een regeling te treffen. Die laatste saneringsstap is noodzakelijk om het reddingsplan van de gemeente in werking te laten treden. Het bedrag dat met de sanering gemoeid is, bedraagt 7,4 miljoen euro. De aanvullende eis van de gemeente - een resultaat van een ruim acht uur durende raadsvergadering in de nacht van dinsdag op woensdag - kwam voor de eredivisieclub niet als een verrassing. "We zijn er al een tijd druk mee bezig", stelt interim-directeur Martin Sturkenboom.

FC Utrecht heeft op enkele crediteuren na met de meeste schuldeisers al een akkoord bereikt over de afwikkeling. "En dan gaat het om grote bedragen", aldus Sturkenboom.

De club zou nog met de Rabobank en energieleverancier Eneco praten over een regeling. "Als we de laatste partijen ook nog over de streep kunnen trekken, is de club mede dankzij de schuldeisers gered. Zonder hun bereidwilligheid was het onmogelijk geworden de problemen op te lossen."

Vordering

Eneco heeft een vordering van 7,2 miljoen euro op stadion Galgenwaard als gevolg van investeringen in de verbouwing van het stadion. Het voorstel om 50 procent van de openstaande schuld weg te laten vallen, is door Eneco niet geaccepteerd. "Dat doen we niet. De bal ligt dus weer bij de tegenpartij. Wij zien momenteel geen oplossing", aldus een woordvoerder van Eneco.

Schuld

FC Utrecht kampt met een schuld van in totaal ruim 39 miljoen euro. De gemeente heeft een reddingsplan opgesteld, waarmee zo'n 25 miljoen euro is gemoeid. De raad had wel problemen met de aangedragen oplossing, maar was uiteindelijk in meerderheid voor het besluit van het college.

Volgens Sturkenboom hebben de schuldeisers wel hart voor de club en vertrouwen in de nieuwe mensen aan het roer. "Het mag duidelijk zijn dat dit de laatste kans is om op een gezonde en structurele basis betaald voetbal in Utrecht te bedrijven."

Sturkenboom was opgelucht over de uitkomst van het urenlange raadsdebat. "We hebben een gezamenlijke koers gevaren en de haven is in zicht. Pas als de boot is aangemeerd en stabiel in het water ligt, kunnen we tevreden zijn. Maar het mag duidelijk zijn dat we daarna in een rap tempo aan de verbetering van ons geschonden imago moeten gaan werken."