GELSENKIRCHEN - Schalke 04 heeft woensdag Fred Rutten gepresenteerd als nieuwe trainer. De 45-jarige Tukker, nu nog trainer van FC Twente, is in Gelsenkirchen de opvolger van de ontslagen Mirko Slomka.

Rutten tekent een tweejarig contract bij Schalke 04, de huidige nummer drie in de Bundesliga.

FC Twente eindigde in de reguliere competitie als vierde en speelt in de play-offs voor een plek in de voorronde van de Champions League. In de eerste ronde speelt de ploeg van Rutten tegen NAC Breda.

Duidelijkheid en rust

De trainer is blij dat er nu duidelijkheid is over zijn overgang naar Duitsland. "FC Twente speelt de komende weken nog belangrijke wedstrijden, daarom is iedereen gebaat bij duidelijkheid en rust. Het is een uitdaging dat ik in een grote liga bij een grote club aan het werk mag", aldus Rutten op de site van zijn huidige club.

Voorzitter

Volgens voorzitter Joop Munsterman van FC Twente is Rutten klaar voor het werk aan de absolute top. "Een half jaar geleden waren we in staat hem te behouden toen een andere topclub PSV hem graag wilde hebben. Nadat Schalke 04 afgelopen maandag aanklopte, bleek het onmogelijk en onhaalbaar voor FC Twente om Fred langer te binden."

Schalke 04 maakt het lopende seizoen af met de interim-trainers Youri Mulder en Mike Büskens, oud-spelers van de ploeg uit Gelsenkirchen. Of zij ook onder Rutten actief blijven bij Schalke, is nog onduidelijk.

Stevens

Schalke 04 heeft al ervaring met Nederlandse trainers. Huub Stevens had tussen 1996 en 2002 de leiding over de hoofdmacht van de 'Köningsblauen', zoals de bijnaam van Schalke luidt.

In 1997 won Stevens de UEFA Cup. Eddy Achterberg was in 2004 bijna twee weken interim-trainer in Gelsenkirchen. De assistent-trainer nam de taken over van de ontslagen Jupp Heynckes.

Rutten was ook in beeld om Huub Stevens op te volgen bij Hamburger SV. Het afhaken van Rutten is een nieuwe tegenslag voor de ploeg uit Hamburg, waar de Nederlanders Rafael van der Vaart, Joris Mathijsen, Nigel de Jong en Romeo Castelen spelen. Eerder zegden de Kroaat Slaven Bilic en de Duitser Jürgen Klopp HSV af.