UTRECHT - De gemeenteraad van Utrecht is dinsdagavond al urenlang in debat over het reddingsplan voor voetbalclub FC Utrecht. Dat gebeurt in een zwaar bewaakt stadhuis. Volgens een woordvoerder van de politie zijn er 230 politiemensen ingezet, van wie ongeveer tweederde voor de directe ordehandhaving in en rond het stadhuis.

Van de verwachte duizend supporters van FC Utrecht, die het raadsdebat op het plein voor het stadhuis op een videoscherm konden volgen, kwamen er hooguit tweehonderd opdagen. Halverwege het debat waren de meesten al uitgewaaierd naar terrassen in het centrum van de Domstad. De politiewoordvoerder zegt daar niet blij mee te zijn. Incidenten hebben zich niet voorgedaan.

Nipte meerderheid

Het ziet er naar uit dat een nipte meerderheid van de raad akkoord gaat met het reddingsvoorstel. Verantwoordelijk wethouder Spekman moet dan nog wel een aantal toezeggingen doen.

FC Utrecht verkeert in grote financiële nood. De totale schuldenlast van de club bedraagt 39,4 miljoen euro. Het reddingsplan houdt in dat de gemeente een lening van 25 miljoen euro (tegen een gunstige rente) verstrekt aan bouwonderneming Midreth, die thans stadion Galgenwaard verbouwt en uitbreidt.
Midreth kan dankzij de lening het stadion van FC Utrecht kopen en een streep halen door de schulden die de club bij het bedrijf heeft.

Huren

FC Utrecht gaat het stadion vervolgens huren en bespaart daarmee ruim 2 miljoen euro op de jaarlijkse huisvestingskosten. In combinatie met andere maatregelen moet de begroting van de club daardoor sluitend worden. Dat is een voorwaarde van de KNVB voor deelname aan de competitie. De gemeente stelt dat de operatie financieel neutraal is omdat er alleen sprake is van een lening.

Lijken in de kast

De bezwaren tegen het reddingsplan kwamen dinsdagavond vooral van de oppositiepartijen GroenLinks, SP, D66, B&G, ChristenUnie en collegepartij VVD. Die maken zich meer dan de collegepartijen Leefbaar Utrecht, PvdA en CDA zorgen om de financiële en juridische risico's die de gemeente loopt. Zo moet de gemeente garant staan voor de betaling van de huur door FC Utrecht aan de nieuwe eigenaar. Ook hebben critici hun twijfels over de waarde van het stadion als onderpand voor de lening aan Midreth. Bovendien vrezen sommige partijen nog 'financiële lijken in de kast' en problemen over Europese regels.

Verder zetten diverse partijen vraagtekens bij de effectiviteit van het reddingsplan en bij de beloofde kwaliteit van de toekomstige leiding van FC Utrecht. Rond 22.30 uur werd het raadsdebat geschorst.