DEN HAAG/WAALWIJK - De botter Heen en Weer 9 vaart zaterdag in Volendam weer uit. De plaatselijke voetbaltrots verzekerde zich vrijdag voor de negende keer in de clubhistorie van promotie naar de eredivisie.

Een benauwde overwinning van 1-0 op ADO Den Haag was voldoende voor de zesde titel in de eerste divisie.

RKC

Concurrent RKC Waalwijk won ook, met 2-1 thuis van Fortuna Sittard. Beide titelkandidaten waren met een gelijk aantal punten aan de 38e en laatste speelronde in de eerste divisie begonnen, met een aanzienlijk beter doelsaldo voor de nieuwe kampioen (+44 tegen +40).

Feestje

Uiteraard vierde de Volendamse selectie in Den Haag al het eerste feestje, samen met de 1200 meegereisde fans. Later op de avond volgt nog een informeel samenzijn in het eigen stadion.

Zaterdag is de dag van de grote festiviteiten, inclusief een rondvaart langs de Dijk in de befaamde boot, die natuurlijk nummer negen draagt.

FC Volendam had in Den Haag de kampioenskansen vrijwel volledig in eigen hand. Winst met 1-0 was voldoende, mits rivaal RKC Waalwijk dan niet met zes doelpunten verschil van Fortuna zou winnen.

Nerveus begin

Na een nerveus begin namen de Noord-Hollanders in het (sfeer)volle ADO-stadion de wedstrijd onder controle.

Volendam combineerde soepel en deed zichzelf met een ruststand van 0-1, dankzij de 26e competitietreffer van Jack Tuyp, iets te kort.

Rust

Toch was de stemming in de kleedkamer van de bezoekers tijdens de pauze opgetogen. In de extra tijd van de eerste helft was Fortuna in Waalwijk verrassend op voorsprong gekomen, doordat iedereen zich verkeek op een indraaiende vrije trap van El-Hammouchi.

RKC-verdediger Wouter Gudde, zoon van Feyenoord-directeur Eric Gudde, leek de bal het laatst te beroeren, 0-1. Doelman Theo Zwarthoed, een geboren Volendammer, reageerde te laat.

Spanning

In Den Haag verzuimde FC Volendam na de hervatting de bevrijdende tweede treffer te maken. RKC Waalwijk was in de 68e minuut wel trefzeker, via Marvin Ogunjimi, waarna de spanning toch nog enigszins toenam onder de Volendamse aanhang.

In de 81e minuut kwam RKC opnieuw dankzij Ogunjimi weer een stapje dichter bij de titel. De benodigde gelijkmaker van ADO Den Haag wilde echter niet vallen, mede door de Volendamse doelman Jeroen Verhoeven die in de slotseconde nog een prima redding verrichtte.

Stanley Menzo

De geëmotioneerde trainer Stanley Menzo had zich geen mooier afscheid kunnen wensen van FC Volendam. De voormalige doelman van onder meer Ajax, PSV en Oranje gaf begin februari te kennen dat hij zijn contract niet wilde verlengen.

Hij zei dat hij zich op een hoger niveau als trainer-coach verder wilde ontwikkelen. Toen wist Menzo echter nog niet dat hij ruim twee maanden later met zijn ploeg de kampioensschaal zou veroveren.

Trots

De scheidende trainer zei in Den Haag geen spijt te hebben van zijn vrijwillige vertrek uit Volendam. "Ik ben juist enorm trots op iedereen die aan deze titel heeft bijgedragen. We hebben het samen gedaan bij Volendam."

"Ik gun de club de promotie van harte en wens ze veel succes komend seizoen in de eredivisie."

Frand Adelaar

Zijn opvolger Frans Adelaar staat voor een loodzwaar jaar. Geld om de jeugdige ploeg te versterken is er nauwelijks.

De oud-trainer van onder meer FC Utrecht en ADO Den Haag zal het voornamelijk met eigen kweek moeten doen. Een lang gevecht tegen de negende degradatie lijkt onvermijdelijk.

Volendam kampioen