ZEIST - De KNVB organiseert vanaf komend voetbalseizoen het jaarlijkse toernooi om de Amstel Cup weer via het oude vertrouwde knock-outsysteem. De voorronden met twintig poules zijn daardoor verdwenen. Zes eredivisieclubs met Europese verplichtingen stromen de achtste finales in.

De wijziging in de opzet van het toernooi zijn doorgevoerd op verzoek van de clubs. De KNVB bepaalde dat een thuisclub een reglementaire nederlaag van 0-1 lijdt, indien de lokale overheid een bekerwedstrijd verbiedt.

Geen ‘geleide’ loting meer

Ook het idee van een 'geleide' loting verdwijnt. Na elke speelronde wordt er geloot, zodat het niet meer kan voorkomen dat - zoals bijvoorbeeld Feyenoord dit jaar overkwam - een club van tevoren weet dat ze elke keer thuis mag spelen. Ook een tegenstander in de volgende ronde staat straks niet meer vooraf vast.

Aan de Amstel Cup doen onveranderd 48 amateurclubs, alle betaaldvoetbalclubs en twee belofte-elftallen mee. Alleen komend seizoen spelen amateurverenigingen die een profclub loten automatisch thuis. Vanaf het seizoen 2004/2005 wordt ook in die gevallen geloot voor het thuisvoordeel. Bij de loting voor de eerste ronde worden zestien amateurverenigingen aan elkaar gekoppeld, de overige 32 treffen professionele tegenstand.

Op verzoek

Het bestaande systeem van een voorronde met groepen en vervolgens knock-out, werd ingevoerd voor het seizoen 1994/1995, mede op verzoek van enkele clubs. Nu heeft de KNVB opnieuw naar de clubs geluisterd, die het toernooi te voorspelbaar vonden.

De planning van het bekertoernooi 2003/2004:
eerste ronde: 9 t/m 12 augustus;
tweede ronde: 23 t/m 25 september;
derde ronde: 28/29 oktober;
achtste finales: 16/17 december;
kwartfinales: 3/4 februari;
halve finales: 16/17 maart;
finale: 23 mei.