Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Kidnappoging weerhield Cruijff van WK 1978

AMSTERDAM - Johan Cruijff heeft het WK van 1978 laten schieten vanwege een kidnappoging in het jaar voorafgaand aan het toernooi in Argentinië. Daarbij werden Cruijff en zijn vrouw vastgebonden en werd een geweer op zijn hoofd gezet.
Door Novum

Dat zei de beste Nederlandse voetballer uit de geschiedenis dinsdag tegen een Catalaanse radiozender. Nederland haalde dat jaar de finale van het WK, maar verloor daarin na verlenging van gastland Argentinië.

"Om aan een WK mee te doen, moet je tweehonderd procent zijn", zei Cruijff tegen Catalunya Radio. "Ik had een geweer op mijn hoofd, was vastgebonden en mijn kinderen waren in het appartement aanwezig. Er zijn momenten dat andere dingen in het leven belangrijker zijn dan voetbal."

Angst

Het incident vond plaats in zijn laatste jaar als speler van Barcelona. Hoe de poging is mislukt, zei Cruijff niet. In de vier maanden erna werd zijn huis bewaakt en werden zijn kinderen door de politie naar school begeleid. Uit angst voor een nieuwe poging liet Cruijff het WK schieten.

Zwembadincident

Lang ging het gerucht dat zijn vrouw Danny hem van het WK in Argentinië had weerhouden vanwege het zwembadincident in 1974. Cruijff en een aantal medespelers werden toen in een hotelzwembad gefotografeerd in gezelschap van een aantal vrouwen.

Aanbevolen artikelen