KERKRADE - Coach Wiljan Vloet van Roda JC sprong na het laatste fluitsignaal in de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk (1-0) een gat in de lucht. De winst op de directe concurrrent voor de vierde plaats betekende dat Europees voetbal voor zijn ploeg bijna binnen is. Dat bezorgde Vloet "kippenvel".

De coach heeft veel over zich heen gekregen in zijn eerste seizoen in Kerkrade. "Ik heb natuurlijk helemaal geen krediet. Iedereen zal altijd blijven zeiken over het afbraakvoetbal dat Den Bosch onder mijn leiding speelde en het feit dat ik geen voetbalprof ben geweest." Maar na de verdiende overwinning op RKC staat Roda er goed voor en heeft Vloet het gelijk aan zijn zijde.

Roda moet op de laatste speeldag nog op bezoek bij Feyenoord, maar een ticket voor deelname aan de UEFA Beker lijkt redelijk veilig. De ploeg heeft 50 punten, twee meer dan NEC. Kerkrade vierde zondag alvast feest. "Fantastisch, die emoties bij de spelers", vond Vloet. "Vierde, voor die plaats zou iedereen aan het begin van het seizoen hebben getekend. Vergeet niet dat we na alle problemen van vorig jaar begonnen zijn met een compleet nieuwe staf en spelersgroep."

Onrustig

Na vier nederlagen op rij was het de voorbije weken wat onrustig rond de club. De laatste twee duels voor het treffen met RKC won Roda weer, met negen doelpunten voor. De thuisploeg begon daarom vol zelfvertrouwen en speelde de Waalwijkers in de eerste helft weg. Vooral middenvelders Van Dessel en Vicelich tilden Roda naar een hoog niveau.

RKC

Een goal kon niet uitblijven, al was de manier waarop die viel wat gelukkig. RKC'er Cornelisse werkte in de twintigste minuut een corner van de Braziliaan Sergio in zijn eigen doel (1-0). Roda had de score kunnen uitbouwen, maar miste precisie. "We verspeelden te veel energie. Het was te veel lopen om het lopen", vond Vloet. Achterin bleven de Limburgers, met uitblinker Senden in het centrum, gemakkelijk overeind. RKC begon pas in de tweede helft tegen te sputteren. Invallers Oost en Janssen waren zo nu en dan gevaarlijk.

Roda had niettemin de wedstrijd voortijdig moeten beslissen. Cristiano miste een dot van een kans en Sonkaya legde in vrije positie dom af op Sergio, die buitenspel stond. Vloet vond dat de balverliefde Sergio ook wat te verwijten viel. "Hij was vanmiddag meer met een kunstje bezig dan met effectief voetbal."

Onkunde

RKC profiteerde nog bijna van de onkunde. Invaller Janssen raakte in de slotfase de lat. Een goal zou te veel eer zijn geweest, vond ook RKC-trainer Jol. "Op basis van de eerste helft heeft Roda verdiend gewonnen." Roda liet de 17.300 toeschouwers vooral zien dat het kan knokken. "We stonden er als ploeg, we gingen er met z'n allen voor", zei aanvoerder Van Dessel. Hij toonde zelf karakter door met een gebroken teen te spelen. "Ik dacht eerst dat ik maar een uurtje vol zou houden. Als we tegen Feyenoord dezelfde mentaliteit tonen, moet het wel lukken."

NAC

Bij AZ wordt geruzied over salaris inleveren. In Breda groeien de financiële zorgen door sportief succes. NAC is na de ruime zege van 4-0 op AZ en geholpen door het gelijkspel van NEC tegen Zwolle praktisch zeker van Europees voetbal. Dat succes wordt een financieel probleem, waar technische staf en spelers minder mee zitten dan de bewindvoerders van de club.

Wedstrijdpremies

De NAC-selectie leverde halverwege het seizoen vrijwillig een deel van de wedstrijdpremies in, maar claimt ongetwijfeld de bedongen extra vergoeding voor het bereiken van UEFA-Cupvoetbal. Als donderdag RBC als laatste hindernis genomen wordt, rekenen de spelers van NAC op een winstpremie van gemiddeld 15.000 euro de man. NAC droomt nu al van het loten van een Europese topclub, die het binnenhalen van de benodigde extra drie ton makkelijker maakt.

Behoudend AZ

NAC trof zondag een behoudend spelend AZ, dat koos voor voetbal op eigen helft. De gekozen tactiek verraste Ten Cate, zo gaf hij na afloop toe. "De druk om te winnen lag bij ons. Het komt er dan op aan om de weinige kansen die je krijgt te benutten. Een half uur lang lukte dat niet. Toen Penders en daarna Schreuder met een 'wereldgoal' scoorden stond onze zege vast."

Adriaanse

NAC zag een koppende Penders uit een vrije trap van Schreuder na een half uur voor opluchting zorgen. AZ-trainer Adriaanse: "De ploeg stond goed, maar verdedigde slecht bij spelhervattingen. Penders kreeg eerder al een kans op 1-0. Weerloos ben je bij zo'n goal van Schreuder. Van 40 meter volleerde hij binnen. Op dat moment weet je, dat de zaak verloren is."

Ten Cate noemde Schreuders treffer de mooiste die hij dit seizoen op de velden gezien had. NAC kwam er pal voor rust mee op -0. Toen direct na rust de Alkmaarse defensie dom in de fout ging tegen Bobson en Engelaar de toegekende strafschop binnenschoot, was het over en uit voor AZ. De Alkmaarders ontliepen een afstraffing, omdat NAC ondanks fraaie kansen weigerde verder uit te lopen.

Schenning, Diba en tweemaal Bobson kregen de gelegenheid. Invaller Marcel Koning, sinds december aan de kant met een knieblessure, vierde zijn rentree wel met een treffer. Op aangeven van Abdellaoui schoot hij in de slotminuut het kwartet aan Bredase goals vol, 4-0.

De Graafschap

De Graafschap kan rechtstreekse degradatie nog steeds ontlopen. De ploeg van trainer Bosz pakte zondag in stadion De Vijverberg tegen FC Groningen (1-0) de laatste kans om zich te plaatsen voor de nacompetitie. Zafarin besliste het spannende duel vlak voor rust.

Excelsior

De enige concurrent voor De Graafschap is Excelsior, dat op Woudestein tegen Vitesse gelijk speelde: 4-4. Beide ploegen delen de laatste plaats, maar de Doetinchemmers hebben een veel slechter doelsaldo dan de satellietclub van Feyenoord.

De Graafschap heeft donderdag in de laatste speelronde een simpele maar loodzware opdracht: winnen bij FC Zwolle en dan maar hopen op puntenverlies van Excelsior (uit tegen AZ.) Ook een gelijkspel kan voldoende zijn als de Rotterdammers verliezen in de Alkmaarderhout.

Toch was er na afloop opluchting bij Bosz, die zich in Doetinchem een ander debuut als coach in het betaald voetbal had voorgesteld. Het lot van Bosz hangt namelijk af van lijfsbehoud. Als De Graafschap degradeert, rechtstreeks of via de nacompetitie, kan hij vrijwel zeker vertrekken. "Maar gelukkig leven we nog", constateerde Bosz. "We hebben tegen FC Groningen risico's genomen. Na de 1-0 van Zafarin gingen we op zoek naar de tweede treffer. Maar dat zat er niet meer in, de krachten waren op."

Vechtlust

Bosz kon inderdaad tevreden zijn over de vechtlust van zijn ploeg. De Graafschap is in eigen stadion met veel strijd in staat het gebrek aan kwaliteit te compenseren. De trainer wilde aan het begin van het seizoen meer voetbal in De Graafschap brengen, maar toen de punten uitbleven eiste de hondstrouwe en fanatieke aanhang "oorlog" in De Vijverberg. Bosz wilde daar aanvankelijk niet aan en kwam prompt, ook intern, ter discussie te staan. Hij beseft nu dat alleen inzet De Graafschap in de eredivisie kan houden. \

FC Groningen

FC Groningen-trainer Jans zal ook nog een keer alles van zijn spelers moeten eisen, want nacompetitie dreigt alsnog. Met een punt of meer tegen De Graafschap waren de Groningers veilig geweest, maar zoals zo vaak dit seizoen ging de ploeg weer slordig met de kansen om. FC Groningen moet donderdag thuis minimaal een punt pakken tegen PSV om niet afhankelijk te zijn van de resultaten van de concurrenten FC Zwolle en Vitesse.

SC Heerenveen rolt RBC op

SC Heerenveen is weer aangesloten in rijtje kanshebbers op Europees voetbal. De ploeg van Foppe de Haan had zondag geen enkel probleem met RBC Roosendaal. Voor de Brabanders stond er niets meer op het spel. Heerenveen rolde de ploeg op met -0.

Voor de winterstop hield niemand er rekening mee dat Heerenveen nog Europees voetbal kon behalen. Vooral door de slechte seizoenstart verkeerde het team van De Haan lange tijd in de degradatiezone. Toch kwam er weer een opleving. In de laatste vijf wedstrijden werden zelfs dertien punten gepakt en daardoor bestaat er nog een klein kansje op deelname aan het UEFA-Cuptoernooi.

Lastige klus

Zover is het nog niet. Komende donderdag wacht een lastige klus. De Friezen moeten op bezoek bij Ajax. Dat duel zal uitkomst moeten bieden of Heerenveen Europa ingaat. De Amsterdammers hebben nog een minimale titelkans, maar lijken door het betere doelsaldo in elk geval wel verzekerd van de voorronde van de Champions League.

Daarnaast is Heerenveen ook nog afhankelijk van de concurrentie. De thuisploeg was zondag tegen RBC niet op volle oorlogsterkte. De Fin Väyrynen, die als een van de weinige spelers van Heerenveen de laatste weken uitblonk, was geschorst. RBC kon daar zijn voordeel mee doen. Toch zou zeer vroeg blijken dat zelfs Väyrynen niet onmisbaar is. Binnen veertig seconden forceerde zijn landgenoot Nurmela de openingstreffer.

RBC

RBC had grote moeite om terug te vechten. Onnodig balverlies en gebrek aan creativiteit deden het ergste vrezen. Heerenveen profiteerde daar in korte tijd van en door doelpunten van Sibon, Denneboom en De Jong was de wedstrijd al na een klein half uur beslist. Na rust toonde Heerenveen het surplus aan klasse. Met het fraaie combinatiespel had gemakkelijk met dubbele cijfers gewonnen kunnen worden, maar het werd uiteindelijk maar 6-0.

De Haan

Trainer De Haan heeft er goede hoop op dat Ajax donderdag verslagen kan worden. "Wij staan er fysiek beter voor dan die Amsterdammers. Ik vind het fantastisch dat de competitie zo eindigt. Wie had nu gedacht dat wij nog voor Europees voetbal in aanmerking zouden komen? Ik heb zin in het duel tegen Ajax. Ons A-junioren-team en het belofteteam zijn dit seizoen allemaal kampioen in de Arena geworden. Waarom zouden wij daar geen Europees voetbal af kunnen dwingen?", glunderde De Haan.

NEC

De Europese ambities van NEC kregen een flinke knauw. De Nijmegenaren, die bij winst op FC Zwolle vrijwel verzekerd waren geweest van een UEFA Cup-ticket, kwamen tegen de degradatiekandidaat niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel: 0-0.

Blufpoker

NEC-trainer Johan Neeskens speelde in de aanloop naar het cruciale duel blufpoker met de Nijmeegse clubleiding. Hij schermde met aanbiedingen van diverse clubs in binnen- en buitenland en liet weten dat hij zijn - doorlopende - contract alleen zou uitdienen als er gerichte versterking zou komen.

Hoewel de Nijmeegse club financieel weinig armslag heeft, ging het bestuur onder die druk door de knieën. Neeskens krijgt er volgend seizoen minstens twee nieuwe spelers bij. Bovendien staat het vrijwel vast dat middenvelder Hersi nog een jaar van Ajax wordt gehuurd.

FC Zwolle

NEC leek aanvankelijk over FC Zwolle heen te walsen. De ploeg van trainer Boeve kwam niet verder dan het ontregelen van de voortdurende Nijmeegse aanvalsgolven. De bezoekers kwamen vooral in de openingsfase een paar keer goed weg. Eerst toen scheidsrechter Luinge een handsbal van Karlsen in het strafschopgebied onbestraft liet. Even later knalde Zonneveld van afstand tegen de onderkant van de lat. In de rebound miste Dennis de Nooijer het lege doel.

Na de hervatting was het juist de thuisclub die tot driemaal toe ontsnapte. Aanvaller Richard Roelofsen scoorde zelfs, maar de treffer vond geen genade in de ogen van Luinge, omdat de spits buitenspel zou hebben gestaan.

Daarna kreeg NEC de wedstrijd weer in handen, al was het spel beduidend minder dan voor rust. Het was in die fase vooral de uitblinkende doelman Van der Werff die zijn ploeg op de been hield, onder meer bij inzetten van Zonneveld en Hesp.

Ontgoocheling

Bij de thuisploeg was de ontgoocheling na afloop enorm, bij de bezoekers overheerste juist opluchting omdat de Zwollenaren nog altijd mogelijkheden zien om de nacompetitie te ontlopen.