ENSCHEDE - Niet geheel in stijl naar het uiteindelijk tevreden verlopen seizoen nam Ajax zondag op bezoek bij FC Twente een voorschot op deelname aan de voorronde van de Champions League. Na de gewenste hulp van Willem II, dat Feyenoord bedwong met 1-1, en de zege op de Enschedese middenmoter (1-2) kan de tweede plaats de Amsterdammers nauwelijks meer ontgaan.

Ajax verdedigt tijdens de laatste speelronde een voorsprong van drie punten en een positief doelsaldo van dertien treffers op Feyenoord. De Amsterdammers hebben zelfs nog een kleine kans om de titel te prolongeren. PSV moet daarvoor verliezen bij FC Groningen. Bovendien moet Ajax winnen van Heerenveen en nog eens een nadelig verschil van zes treffers in doelsaldo goedmaken.

De Amsterdamse vrees voor een salonremise donderdag in het Oosterparkstadion lijkt gegrond. PSV is bij een gelijkspel zeker van de zeventiende landstitel en FC Groningen heeft nog een puntje nodig om de nacompetitie te ontlopen.

Koeman

"Ik weet niet of ik betere contacten dan Erwin in Groningen heb", aldus trainer Koeman van Ajax. "Erwin heeft daar in ieder geval wel langer gespeeld. Nee, ik denk nu niet aan de titel. Dat zou een mooi toetje zijn, maar de tweede plaats was de laatste maanden ons grote doel. Dat is met dank aan Willem II nagenoeg gehaald."

Champions League

Ajax speelt in de ogen van Koeman volgend seizoen terecht in de voorronde van de Champions League. "We hebben de meeste wedstrijden gespeeld en ook heel veel blessures gehad. Toch zijn we heel ver in de Champions League gekomen en hebben we heel veel punten in de competitie gepakt. Het is voor deze ploeg heel belangrijk dat ze volgend jaar weer op het hoogste niveau acteren. Zo kunnen we verder groeien."

Versterkingen

Koeman heeft goede hoop dat hij ook volgend seizoen nog over zijn belangrijkste spelers kan beschikken. Voor versterkingen is niet veel geld. "We moeten inderdaad eerst verkopen voordat we kunnen kopen. Het klopt dat we een goede spits kunnen gebruiken. Maar Mido is nog niet verkocht. Daarbij hoop ik dat Sander Boschker van FC Twente voor Ajax kiest."

Op bezoek bij FC Twente werd Ajax pijnlijk met het gebrek aan centrumaanvallers geconfronteerd. Bij afwezigheid van de geschorste Ibrahimovic en de wederom geblesseerde Litmanen begon Van der Vaart als centrumspits. De topschutter van Ajax kwam nauwelijks los van zijn bewaker Grujic. Hij miste voor rust wel, net als de tegenvallende Sikora en De Jong, een goede kans op de openingstreffer.

Koeman haalde na de rust Van der Vaart terug naar het middenveld en liet Van der Meyde in het centrum van de aanval spelen. De ingreep pakte goed uit. Zonder goed te spelen, domineerde Ajax zonder de geblesseerd thuisgebleven Trabelsi en O'Brien de wedstrijd.

Penalty

Een sliding van Van der Weerden in het eigen strafschopgebied op Van der Meyde leidde in de 64e minuut de openingstreffer in. De van een schorsing teruggekeerde Chivu maakte vanaf elf meter geen fout. Van der Meyde was ook betrokken bij de tweede treffer. Na een fout van Grujic bediende hij Van der Vaart op maat: 0-2. De treffer van invaller Collins John in de laatste minuut kon niet voorkomen dat Ajax een wedstrijd voor het einde van de competitie de tweede plaats eigenlijk niet meer kan ontgaan.