INDIANAPOLIS - Gil de Ferran heeft voor het eerst in zijn carrière de 500 Mijl van Indianapolis gewonnen, in de nieuwe Panoz G-Force/Toyota. Een gok die zich uitbetaalde. De 35-jarige Braziliaanse autocoureur volgde in de 87e editie van de befaamde race zijn landgenoot Helio Castroneves op. Deze werd, in de oude vertrouwde Dallara/Toyota, nu tweede.

De Nederlander Arie Luyendijk, die het evenement tweemaal won, kwam niet aan de start. De dokter adviseerde hem rust te nemen na een crash tijdens de training. De Indy 500 kende ditmaal zeer scherpe veiligheidsmaatregelen. Onder de bijna 400.000 bezoekers waren twee voormalige presidenten van de Verenigde Staten: George Bush en Bill Clinton. Ook boksidool Muhammad Ali keek toe.

'Avondspits'

De Ferran zal in eigen land ongetwijfeld als een held worden binnengehaald, maar hij voorkwam met een handige inhaalmanoeuvre in de "drukke avondspits" wel de derde zege op rij van Castroneves. Het verschil tussen beide Zuid-Amerikanen was iets meer dan een kwart seconde: 0,299 om precies te zijn. De chronometers bij de Indy 500 meten tot vier cijfers achter de komma nauwkeurig.

De Ferran, twee keer de beste in het CART-kampioenschap en met twee League-titels in het Indy Racing op zijn conto, kon na afloop amper iets uitbrengen. Hij raakte in maart geblesseerd aan de rug bij een fikse schuiver in de Phoenix 200. Pas begin deze maand kon hij de training hervatten.

Droom

"Hier droom je altijd van. Ik heb weliswaar al verscheidene kampioenschappen gewonnen, maar deze is een van de allerdierbaarste. Zeker na dat ongeluk. Ik heb er geen woorden voor. Ik kan me niet eens herinneren wat er door mijn hoofd schoot op het moment dat ik de finish passeerde. Ik voelde alleen maar trots dat ik hiervan deel mag uitmaken."

Castroneves, die op pole-position stond, gunde zijn landgenoot, die in de training de tiende tijd reed, de zege. "Hij verdient die. Geen tijfel mogelijk", zei die titelverdediger. Grappend liet hij erop volgen: "Maar ik weet niet of hij het meer verdient dan ik."

De Ferran deed in 1992 voor het eerst internationaal van zich spreken. Toen won hij het Brits formule-3-kampioenschap. Daarna reed hij met succes in de Stewart Formule 3000 aan de zijde van David Coulthard, die nu aan het stuur van een McLaren rondrijdt in de Formule I.