DEN HAAG - Raymond van Barneveld heeft de eerste editie vande International Darts League gewonnen. De Hagenaar versloeg zondagin zijn eigen stad de Engelsman Mervyn King in de finale met 8-5.Van Barneveld verdiende met zijn zege 30.000 euro. Door teeindstrijd te bereiken, nam de Nederlander ook de eerste plaats opde wereldranglijst in.

De eerste editie van het evenement was een succes. Op de slotdagkreeg het ook nog de gewenste winnaar. Voor Van Barneveld is 2003al een topjaar. De Hagenaar won in januari voor de derde keer deEmbassy en nu ook nog het voor hem op maat gemaakte toernooi inzijn eigen stad.

Tegen Mervyn King had Van Barneveld een vliegende start. Hijliep uit naar een voorsprong van 4-0 in sets. King had vooralmoeite om zijn dubbels te maken. Bij 7-3 had Van Barneveld nog eenset nodig voor de zege. Maar op dat moment kende zijn Engelsetegenstander zijn beste periode. King begon superieur te gooien.

Gevecht

"Ik dacht, als hij dit blijft volhouden, win ik geen setmeer", keek Van Barneveld terug op die fase. King vocht zich terugnaar 7-5. "Na een moeilijk begin heb ik er toch nog een echtgevecht van gemaakt", zei de Brit.

In dertiende set nam de Nederlander echter het initiatief weerover. Hij brak King direct. Met een dubbel-acht gooide hij departij uit. "Ik ben ontzettend blij. Met een tien-darter hetevenement winnen. Mooier kan niet. Ik ben winnaar van de eersteversie. Dat nemen ze me niet meer af."

Van Barneveld heeft nog een groot doel dit jaar. De World DartsTrophy in september. In Den Haag gooide hij negen dagen op hoogniveau. Hij won al zijn wedstrijden in de eerste twee groepsfasesen versloeg vervolgens de Australiër Tony David (kwartfinale) enMartin Adams in de halve finale. "Dit toernooi is in Nederlandgeboren. Prachtig dat ik het ook nog win."