BOLZANO - Hij was de winnaar van het weekeinde. GilbertoSimoni mag stilletjesaan gaan denken aan zijn tweede eindzege in deGiro d'Italia. De Italiaan reed zaterdag op weg naar de top van deAlpe di Pampeago iedereen uit het wiel en slaagde er zondag tijdensde eerste grote tijdrit in zijn naaste concurrent Stefano Garzelliop een nog grotere achterstand te rijden.

Simoni gaat de laatste week van de Italiaanse wielerronde in meteen marge van bijna twee minuten (1.58) op Garzelli. Nadat hijzaterdag in de Dolomietenrit naar 1740 meter hoogte al 35 tellen opGarzelli had gewonnen door een machtige demarrage in de slotfase,voegde hij er zondag in de tijdrit over 42,5 kilometer nogeens 39aan toe.

Simoni eindigde zelf zondag als zevende. De Spanjaard AitorGonzalez was op zijn terrein een klasse apart. De Zweed MagnusBackstedt moest als nummer twee vijftig tellen toegeven, Simoni 1minuut en 40 seconden. Daar maalde de Italiaan niet om. Achter hemin het klassement lijkt alleen de strijd om de tweede plaats noginteressant.

"Ik had gehoopt wat tijd terug te winnen", gaf Garzelliteleurgesteld toe. Zijn laatste grote tijdrit dateerde echter van. Het ritme stokte bij de nummer twee vrij snel. Na tienkilometer lag hij zondag nog vijfde en had hij zelfs een voordeligemarge met Simoni opgebouwd van negentien seconden.Daarna zakte hij echter steeds meer weg.

Juiste ritme

Simoni startteingehouden, maar vond het juiste ritme na tien kilometer. "Ikdacht na tien kilometer dat mijn leiderstrui in gevaar kwam, maarGarzelli is kennelijk onderweg k.o. gegaan. Ik had 's ochtends hetparkoers nog verkend. Dat viel me niet mee. Het was niet echt mijnterrein. Ik ben nu een stuk rustiger, maar de Giro is nog nietgedaan."

Zelfvertrouwen

De klim op tien kilometer van de streep nekte Garzelli. Daarverloor hij veel tijd op de klassementsleider. Op het laatste stukvals plat herstelde hij zich enigszins, maar het verlies kwam tochhard aan. "Ik heb alles gegeven, maar ik vond het juiste ritmegewoon niet. De tegenwind maakte het lastig. Simoni heeft een hoopzelfvertrouwen opgedaan. Er zijn nog twee bergritten, maar hetwordt voor mij moeilijk deze Giro nog te winnen", zei de nummertwee van het klassement.

Voor viervoudig etappewinnaar Alessandro Petacchi verliep detijdrit desastreus. De Italiaan kwam zwaar ten val, vervolgde welzijn weg, maar moest na afloop naar het ziekenhuis. Volgens zijnteam Fassa Bortolo is het onzeker of hij maandag in de zestiendeetappe van start kan gaan. Zijn linkerschouder, een heup, eenelleboog en zijn rug raakten zwaar gehavend. In het ziekenhuisgaven röntgenfoto's geen breuken aan.

Petacchi rijdt in deleiderstrui van het puntenklassement.