RIJSWIJK - PSV heeft zondagmiddag een half uur als een kampioen gespeeld. In die fase werd FC Utrecht overklast. Het bleef vervolgens bij de twee treffers die in die fase vielen. Bruggink, de vertrekkende man, opende de score. Kezman, de topschutter, nam van elf meter nummer twee voor zijn rekening. Daarna was het wachten en vooral luisteren. Zou FC Twente Ajax van de overwinning afhouden?

Dat gebeurde niet en daarom heeft PSV volgende week bij FC Groningen - in principe - nog een punt nodig. Graag had Hiddink gezien dat tegen FC Utrecht nog wat nadrukkelijk gewerkt was aan het doelsaldo. Dat echter zat er na de spetterende openingsfase niet in.

Beweeglijk

"Eén van onze betere wedstrijden", sprak Hiddink naderhand, daarmee vooral doelend op de beginfase. PSV was beweeglijk, overtuigend en agressief. Opvallend genoeg kreeg wel Utrecht de eerste kans (Gluscevic na één minuut), maar daarna overheerste de thuisclub. Daarin kwam geen verandering meer.

PSV herstelde zich daarmee van de (gevoelige) nederlaag een week eerder, bij Feyenoord. Hiddink had om dat te bewerkstelligen opvallende maatregelen genomen. Waterreus en Bouma keerden terug in het elftal, na recentelijk een operatie te hebben ondergaan. De comeback van het tweetal was eigenlijk pas volgend seizoen verwacht.

Hiddink

Met de geroutineerde doelverdediger en centrale verdediger kwam meer stabiliteit in het elftal, zo betoogde Hiddink. Die had recentelijk te wensen overgelaten, omdat ook de beoogde vervangers niet fit waren. Zo vielen onlangs ook tweede doelman Kooiman en een andere solide verdediger, Faber, met kwetsuren uit.

Hiddink zei geen risico's te hebben genomen. "De medische staf had het licht op groen gezet. Vervolgens heb ik aan de spelers zelf overgelaten of ze wilden meedoen. Ik heb geen druk uitgeoefend. Toch voelde ik begin van de week al dat het er wel zou inzitten."

FC Utrecht

Utrecht, de aanstaande bekerfinalist, legde zich snel neer bij de nederlaag. "Die was volkomen terecht", vond Booy, de coach. "Afgezien van die kans binnen een minuut zijn we nauwelijks nog aan de bak geweest. We slaagden er niet in nog wat af te dwingen. Op deze uitslag valt ook werkelijk niets af te dingen."