MANCHESTER - Marleen Veldhuis heeft vrijdag bij de wereldkampioenschappen kortebaan in Manchester met overmacht de titel op de 100 meter vrij veroverd.

De zwemster eindigde in een tijd van 52,17 ruim voor de Britse Francesca Halsall (52,79) en de Finse Hanna-Maria Seppala (52,94) als eerste.

Sinds het eerste mondiale titeltoernooi in het 25-meterbad in 1993 won nooit eerder een Nederlandse zwemster goud op dit nummer.

Veldhuis behaalde twee jaar geleden in Shanghai zilver en in 2004 brons. Op de 50 meter vrij pakte ze in 2004 wel al de wereldtitel.

Tijdens de WK in Engeland won ze eerder als lid van de estafetteploeg in een wereldrecord goud op de 4x200 vrij.

Concurrentie

"Omdat er niet veel concurrentie is, werd er verwacht dat ik de titel wel even zou pakken, maar dat moet je toch nog wel winnen. Ik had wel iets harder gewild, maar ben hier blij mee", zei Veldhuis na haar race.

Tamminga

Bastiaan Tamminga heeft vrijdag bij de wereldtitelstrijd in het 25-meterbad zijn eigen Nederlands record op de 50 meter vlinderslag aangescherpt.

Met een tijd van 23,32 bleef hij onder de oude toptijd, die hij sinds december vorig jaar met 23,46 al in handen had.

De tijd was niet voldoende voor een plek in de finale. Hij eindigde als tiende. Joeri Verlinden won de swim-off voor de reserveplaats in de halve finales, maar niemand meldde zich af.

Schreuder en Dekker

Hinkelien Schreuder en Inge Dekker hebben vrijdag bij de wereldtitelstrijd in 25-meterbad zilver en brons veroverd op de 50 meter vlinderslag.

Met een tijd van respectievelijk 25,40 en 25,60 eindigden het Nederlandse duo achter Felicity Galvez. De Australische scherpte met 25,32 het wereldrecord aan dat sinds maart 2005 met 25,33 in handen was van de Zweedse Anna-Karin Kammerling.

Schreuder verbeterde met haar tijd het Nederlands record. Dat stond sinds 2000 met 25,64 op naam van Inge de Bruijn. Het is voor het eerst sinds de bronzen plak van De Bruijn in 1999 dat Nederland een medaille wint op dit onderdeel.

Scheuder en Dekker waren individueel nooit eerder succesvol op een WK kortebaan. Dekker won tijdens dit WK eerder goud op de 4x200 meter vrij.

Teleurgesteld

Schreuder was wel even teleurgesteld dat ze net naast het goud had gegrepen. "Daar ga je toch voor. Ik kwam ook niet goed uit met mijn keerpunt. Ik zou eigenlijk wel over willen zwemmen. Maar tweede is toch wel mooi."

Dekker was blij dat ze überhaupt een medaille pakte. "Je wilt altijd winnen, maar ik ben op dit moment niet echt in supervorm. De piek was bij de EK in Eindhoven. Maar het is niets zorgwekkends. Het gaat nog wel aardig. We zullen zien op de 100 vlinder."

Wisselslag

De Nederlandse zwemsters zijn als vierde geëindigd in de finale van de 4x100 meter wisselslag. Hinkelien Schreuder, Jolijn van Valkengoed, Inge Dekker en Marleen Veldhuis zwommen naar een Nederlands record van 3.56,07.

Het goud ging naar Amerika dat met 3.51,36 het wereldrecord verbeterde. De mondiale toptijd stond sinds april 2006 met 3.51,84 op naam van Australië, dat nu in 3.52,01 tweede werd.

In de series hadden Schreuder, Chantal Groot, Van Valkengoed en Saskia de Jonge de Nederlandse toptijd al op 4.00,63 gebracht.