ROTTERDAM - Dertien wedstrijden op rij eindigden in een overwinning, goed voor 39 punten. Maar zelfs een dergelijke fraaie serie helpt Feyenoord dit seizoen niet aan een plaats in de voorronde van de Champions League. Omdat de ploeg in de voorlaatste wedstrijd gelijkspeelde bij Willem II (1-1), moet Feyenoord met nog één duel te gaan vrijwel zeker genoegen nemen met de UEFA-beker.

"De competitie is voorbij", stelde doelman Lodewijks teneergeslagen. De keeper weet dat de achterstand op Ajax niet zozeer in punten (drie), als wel in doelpunten (13) niet meer in te halen is. "Als je zo lang in de achtervolging hebt gezeten en je laat het dan nog liggen, dan is het zuur", aldus Lodewijks. "Onze fantastische serie blijkt niet goed genoeg te zijn."

Onnodig

Voor de winterstop liet Feyenoord te veel punten liggen, daarvan is iedereen zich terdege bewust. Maar de remise in Tilburg zat met name aanvaller Van Hooijdonk allerminst lekker. "Het was onnodig", zei de topscorer nijdig. "Zo goed speelde Willem II niet. Bovendien kregen we zo veel kansen, dat we gewoon hadden moeten winnen."

De kar trekken

Van Hooijdonk constateerde dit seizoen dat er in Rotterdam (te) weinig veranderd is ten opzichte van de vorige jaargang. "Toen trokken een paar belangrijke jongens de kar, nu zijn we een jaar verder en zijn het nog steeds diezelfde jongens."

Van Hooijdonk verwijt sommige ploeggenoten dat ze hun capaciteiten niet volledig benutten. "Waarschijnlijk hebben we er vandaag best alles aan gedaan, alleen moet je op dergelijke momenten laten zien waarom je voor Feyenoord speelt. Juist dan moet je iets extra's brengen."

Verwijt

Hij ziet om zich heen te weinig spelers die dat kunnen. "Als de jongens die de kar trekken eens niet kunnen spelen, valt Feyenoord in kwaliteit te ver terug. Meer dan Ajax of PSV. Als er niets verandert, wordt het volgend seizoen moeilijk kampioen te worden."

Die constatering heeft trainer Van Marwijk nog niet gemaakt. Hij had zich ook boos gemaakt op enkele spelers, vooral voor rust op Kalou, maar kon zijn selectie in de periode na de winterstop niets verwijten. "Nee, als we zo aan het seizoen waren begonnen, waren we met vlag en wimpel kampioen geworden. Het is gewoon frustrerend dat we met de serie die we na de winter hebben neergezet, niets bereiken."

Verval

Die reeks van dertien zeges werkt echter nogal vertroebelend. "We hebben die duels niet alleen gewonnen op basis van geweldig voetbal", herinnerde Van Hooijdonk zich moeizame overwinningen op onder meer FC Zwolle, RBC, Vitesse en RKC. "De les van dit seizoen is dat we ten opzichte van de concurrentie tekort schieten in kwaliteit en kwantiteit. We hebben wel genoeg spelers, maar het verval is te groot."

"Misschien zijn er nog jongens die zich goed gaan ontwikkelen en kansen moeten krijgen, maar dat mag bij Feyenoord niet ten koste gaan van punten. In dat opzicht heeft een club als Feyenoord geen tijd."

Bekerfinale

Wat dit seizoen nog rest, is de bekerfinale van komende zondag tegen FC Utrecht. "Die prijs wil ik heel graag winnen", zei Van Marwijk, die hoopt dan weer over verdediger Van Wonderen te kunnen beschikken. Hij viel zondag uit met waarschijnlijk een blessure aan een binnenband van een knie.