COTTBUS - Turner Yuri van Gelder heeft vrijdag bij wereldbekerwedstrijden in het Duitse Cottbus de finale bereikt op ringen. De Waalwijker deed dat opnieuw als beste.

Met zijn score van 16,050 hield Van Gelder de Amerikaan Kevin Tan (16,025) en de Kazak Timoer Koerbanbajev (15,775) achter zich.

Bij de vrouwen bereikte Sanne Wevers de finale op balk. De specialiste van TON/Bosan Oldenzaal kwam tot een score van 14,875 en plaatste zich daarmee als vijfde voor de finale.

Alleen erkende wereldtoppers bleven haar voor: De Chinesen Shanshan Li (1e met 16,000) en Sha Xiao en de Roemeensen Steliana Nistor en Sandra Izbasa.

De na een blessure teruggekeerde Tahnee Masela werd 22e op balk, haar enige onderdeel in Cottbus. Op brug kwam Sanne Wevers niet verder dan de 21e plaats: 12,750.

Lichelle Wong, die aanvankelijk ook zou turnen, bleef thuis. De Brabantse verliet afgelopen week haar coach Frank Louter en traint nu in Heerenveen.

Wammes

Jeffrey Wammes slaagde er op vloer, rek en sprong niet in zich te kwalificeren. De teamgenoot van Van Gelder bij het Bossche Flik-Flak werd negende op sprong (15,575), elfde op vloer (14,725) en elfde op rek (14,450).

Met name op sprong en rek is Wammes nog zoekende naar nieuwe elementen. Op rek leidde dat niet tot de verwachte hoge waardering.

Van Gelder komt zaterdag opnieuw in actie, Wevers is zondag aan de beurt.