VENLO - De voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, Sepp Blatter, heeft vrijdag in Venlo Jeu Sprengers bedankt voor zijn grote verdiensten voor het internationale voetbal.

De Zwitser hield een toespraak in vier talen tijdens een drukbezochte uitvaartdienst in de Sint Martinuskerk.

"Jeu ademde voetbal, leefde voetbal en werkte voetbal", sprak Blatter. "Voetbal was zijn leven, zijn grote passie. We zijn hem heel veel dank verschuldigd."

Sprengers overleed afgelopen zondag op 69-jarige leeftijd na een kort ziekbed. Hij was tien jaar voorzitter van VVV-Venlo, vijftien jaar voorzitter van de KNVB en sinds 1996 bestuurslid van UEFA, waar hij van 2000 tot 2007 penningmeester was.

Blatter benadrukte ondermeer de internationale dimensie van Sprengers. "Daarom ben ik ook trots dat ik hier ben in Venlo", zei de FIFA-preses. "Jeu heeft niet alleen in Nederland veel voor het voetbal betekend, maar later ook in Europa en de hele wereld. Zijn gevoel voor verantwoordelijkheid en saamhorigheid was groot."

Uitwassen

"Mede door zijn inzet en toewijding hebben wij bij de FIFA de financiële uitwassen van het transfersysteem aangepakt. Jeu is ermee begonnen, wij gaan ermee verder."

Blatter roemde Sprengers eveneens voor het binnenhalen en organiseren van grote toernooien in Nederland, zoals EURO 2000, het WK onder 20 (2005) en het WK onder 21 (2007). "Jeu had een nieuwe droom. Geen EK's meer, maar het grote WK, in 2018, met België.

We weten niet welke kant het opgaat, maar het zou een geweldige erfenis van hem zijn. Misschien kan hij God boven in deze zaak nog een beetje om hulp vragen."