AMSTERDAM - Deborah Gravenstijn is bij het EK judo in Lissabon in de tweede ronde uitgeschakeld. Ze verloor haar partij tegen Julia Bezko na een blunder van de scheidsrechters.

Omdat de Estse later ten onder ging tegen Kifayat Gasimova mocht Gravenstijn niet naar de herkansingen. Ondanks de vroege uitschakeling is de Nederlandse verzekerd van plaatsing voor de Olympische Spelen.

Een arbitrale dwaling bepaalde het lot van Gravenstijn tegen Bezko. In het begin van het duel gingen beide judoka's voor een score.

De Rotterdamse kreeg van de hoofdscheidsrechter en een van de twee hoekscheidsrechters een yuko toegewezen. Twee minuten later werd die yuko echter na nieuw overleg tussen de scheidsrechters toegekend aan de Estse.

Protesten

Het lukte Gravenstijn niet meer om in de resterende 38 seconden een score neer te zetten. Protesten van bondscoach Marjolein van Unen leverden niets meer op.

Gravenstijn kan zich zoals verwacht wel gaan opmaken voor de Spelen van Peking. Haar concurrente Inga Kolodzej verloor van Isabel Fernandez, waardoor ze de Nederlandse niet meer kan inhalen op de Europese ranglijst.

Mannen

Ruben Houkes (-60 kg) en Dex Elmont (-66) hebben vrijdag bij de Europese titelstrijd judo in Lissabon de halve finales bereikt. Beiden deden dat door twee partijen te winnen.

Houkes, regerend wereldkampioen, won al twee keer de bronzen medaille op een EK. Evenals Elmont is hij al zeker van deelneming aan de Olympische Spelen.