SKOPJE - Met een comfortabele 2-0-voorsprong hebben de Nederlandse tennissers vrijdag de eerste dag van hun Daviscupontmoeting met Macedonië afgesloten. Robin Haase en Thiemo de Bakker bezorgden Oranje daarmee ruim zicht op deelname aan de play-offs voor een plaats in de wereldgroep.

Of Nederland op het allerhoogste niveau thuis hoort is een zorg van later. Captain Jan Siemerink kon vrijdag in Skopje in elk geval tevreden zijn over zijn keuze De Bakker te laten debuteren in de Daviscup.

De Hagenaar had de op papier lastigste klus tegen de hoogst geklasseerde (290e) Macedoniër Predrag Rusevski en klaarde die in vier sets: 5-7 7-5 6-1 7-5.

"Het is knap dat een 19-jarige jongen dit laat zien tegen een oudere en meer ervaren tegenstander. Hij trekt de partij gewoon naar zich toe, terwijl ik uit ervaring weet hoe lastig het kan zijn in de Daviscup", vertelde Siemerink na afloop.

In vorm

De Bakker gold als de man in vorm. Vorige week bereikte hij de kwartfinales van een challenger in Napels. Hij was verguld met zijn uitverkiezing die ten koste ging van Jesse Huta Galung, die wel 164 plaatsen hoger staat op de wereldranglijst. De Bakker benadert inmiddels met de 354e positie zijn hoogste ranking ooit: 331e in oktober 2007.

Op het gravel van Skopje herstelde De Bakker zich knap van het verlies in de eerste set. Bij een 4-2-voorsprong in de vierde set haperde hij nog even, maar tot een tiebreak kwam het niet.

Schorre keel

De voormalig jeugdkampioen van Wimbledon viel Siemerink na zijn partij in de armen. "Ik heb veel gehad aan de steun van Jan en van de meegereisde fans", zei De Bakker. Siemerink had er een schorre keel van gekregen: "Er gebeurt van alles in zo'n partij. Natuurlijk was Thiemo nerveus. Het zou gek zijn als dat niet zo was geweest."

Haase was op 'ontbijttijd' wakker genoeg om zich niet te laten verrassen door de nummer twee van Macedonië, Lazar Magdincev. Dat was in een nog niet zo ver verleden een tennisser die het Haase lastig maakte, maar inmiddels is de Nederlander opgestoomd naar plaats 63 op de ATP-ranking terwijl Magdincev zich inmiddels terugvindt op de 777e stek.

Niet makkelijk

Dat verschil was ook vrijdag te merken in een eenzijdige partij waarin Haase nooit in de problemen kwam. "Toch moet je daar niet makkelijk over denken', vond Siemerink. "Hij is goed en geconcentreerd aan zijn wedstrijd begonnen. We wisten dat wanneer Robin zijn niveau zou halen Magdincev niet in zijn schaduw zou mogen staan."

Om half elf begonnen was Haase in drie sets (6-3 6-2 6-2) nog voor lunchtijd klaar. Siemerink: "Daarmee veranderde ook de sfeer in het stadion. Robin kreeg de boel stil." Zaterdag wacht de dubbel waarvoor Siemerink in eerste instantie Jesse Huta Galung en Peter Wessels heeft gekozen. De captain kan tot een uur voor de partij, die zaterdag om 12.00 uur begint, de samensteling wijzigen. "Dat zou kunnen, daarover gaan we nadenken."