MANCHESTER - Femke Heemskerk heeft bij de wereldtitelstrijd in het 25-meterbad in Manchester in een Nederlands record de finale van de 100 meter wisselslag bereikt. Ze tikte aan in een tijd van 1.00,40 en ging daarmee als derde door.

In de series had Heemskerk de nationale toptijd al op 1.00,74 gebracht.

Marleen Veldhuis heeft zich donderdag als zesde geplaatst voor de finale van de 100 meter vrij. De zwemster kwam in de halve eindstrijd tot een tijd van 53,74.

Veldhuis behaalde twee jaar geleden in Shanghai zilver op dit nummer.

Ranomi Kromowidjojo trok zich terug voor de halve finale. Ze heeft last van een lichte elleboogblessure en wilde hiermee geen risico nemen.

De finale van de 100 vrij is vrijdag.

Schreuder

Hinkelien Schreuder heeft zich in Manchester met de tweede tijd verzekerd van een plek in de finale van de 50 meter vlinderslag. Met 25,78 naderde ze in de halve eindstrijd het Nederlands record dat sinds 2000 met 25,64 op naam staat van Inge de Bruijn. Inge Dekker kwalificeerde zich met 25,82 als derde.

Schreuder had ook een plaats in de halve finales van de 100 meter wisselslag afgedwongen, maar heeft die laten schieten om zich op de vlinderslag te concentreren. De finale van de 50 vlinder is vrijdag.