MANCHESTER - Femke Heemskerk heeft donderdag bij de wereldkampioenschappen kortebaan in Manchester het Nederlands record op de 100 meter wisselslag verbeterd.

Met 1.00,74 bleef de zwemster in de series met het kleinst mogelijke verschil onder de oude nationale toptijd, die sinds december vorig jaar met 1.00,75 in handen was van Hinkelien Schreuder.

Schreuder kwam zelf tot een tijd van 1.01,43. Ze haalde hiermee als vijfde de halve finales. Heemskerk ging als vierde door.

Robert Lijesen plaatste zich niet voor de halve finales van de 50 meter vrij. Met een zeventiende tijd van 22,11 werd hij uitgeschakeld.

Dekker

Inge Dekker heeft zich als snelste gekwalificeerd voor de halve finales van de 50 meter vlinderslag. De zwemster tikte in de series aan in een tijd van 25,96. Ook Hinkelien Schreuder haalde de halve eindstrijd. Met 26,38 ging ze als vijfde door.

De halve finales staan donderdagavond op het programma.

Mannen

De Nederlandse zwemmers hebben zich donderdag geplaatst voor de finale van de 4x200 meter vrij. Stefan Oosting, Bas van Velthoven, Olaf Wildeboer en Joost Reijns kwamen in de series met 7.05,74 tot de derde tijd.

De finale wordt donderdagavond gezwommen. De Nederlandse mannen wonnen woensdag al zilver op de 4x100 vrij.