BARCELONA - Trainer Frank Rijkaard kan weer even vooruit bij Barcelona. De Spaanse topploeg, die dit seizoen in eigen land zo matig speelt en presteert, bereikte woensdagavond de laatste vier in de Champions League.

De Europese kampioen van 2006 versloeg Schalke 04 met 1-0, na vorige week in Duitsland ook al met 1-0 te hebben gewonnen.

Wonder

Schalke had in het lang niet volle Nou Camp niets te verliezen. De ploeg had volgens de Duitse media een "wonder" nodig om zich bij de laatste vier in de Champions League te scharen.

Trainer Mirko Slomka dacht daar heel anders over. "We hebben geen hogere macht nodig. Als iedereen tegen Barcelona zijn hoogste niveau haalt, maken we zeker een kans", zei hij in de aanloop naar de return.

Uitstekende indruk

Schalke maakte in de eerste helft een uitstekende indruk. De Duitse ploeg speelde zeer aanvallend, met Halil Altintop als extra spits achter het duo Kuranyi/Asamoah.

De ploeg van Slomka dwong met de offensieve speelwijze voor de rust legio kansen af. Met een beetje geluk hield Barça-doelman Valdes de nul vast.

Ronaldinho

Bij Barcelona ontbraken de grote namen opnieuw. Ronaldinho, Deco en Messi waren door blessures nog steeds niet beschikbaar. Een prominent commissielid van de Catalaanse topclub zaaide woensdag, nota bene op de dag van de wedstrijd, veel twijfel in en buiten Nou Camp.

Hij beweerde dat "enkele heren" niet zozeer waren uitgeschakeld door kwetsuren als wel door de clubleiding buitenspel waren gezet wegens hun ongedisciplineerde gedrag.

De opmerkelijke uitspraken zorgden enkele uren voor de wedstrijd voor nog meer druk op Rijkaard en zijn grillige ploeg, die beide dit seizoen opvallend veel kritiek krijgen.

Aanhang

Ook in het duel met Schalke toonde de aanhang zich aanvankelijk ontevreden. Het Duitse overwicht leidde tot afkeurende reacties bij de socios, die zelfs af en toe werden overstemd door 15.000 fans van Schalke.

De Duitsers riepen baldadig 'Olé, Olé' bij elk balcontact van de eigen favorieten.

Yaya Touré

Vlak voor de rust was het toch feest in Nou Camp. In een chaotische situatie kopte Schalke-speler Krstajic de bal ongelukkig achterwaarts voor de voeten van Yaya Touré. De middenvelder van Barça scoorde simpel, 1-0.

Controle

Na de pauze had Barcelona de wedstrijd en de tegenstander beter onder controle. Zonder al te grote problemen speelde de thuisploeg het duel uit.

Tot veel enthousiasme op de tribunes leidde de kwalificatie voor de halve finales niet. Wellicht kunnen de komende duels met Manchester United, dat woensdagavond AS Roma uitschakelde, het sprankelende voetbal bij Barcelona weer terugbrengen.

Lees alles over de Champions League op NUsport

Barcelona - Schalke 04